Mainos

Saamelaismääritelmän muutos tyssäsi eduskunnassa - saamelaiskäräjien puheenjohtaja eroaa

Klemetti Näkkäläjärvi ei halua jatkaa saamelaiskäräjien puheenjohtajana. Hän on pyytänyt eroa puheenjohtajan tehtävästä, koska eduskunta ei hyväksynyt hallituksen esitystä saamelaismääritelmäksi. 

Näkkäläjärven mukaan eduskunnan päätös vaarantaa saamelaisten alkuperäiskansa-aseman.

Eduskunta päätti eilen äänin 162–28, että saamelaisten määritelmää ei muuteta. Muutosta olisivat halunneet RKP, vihreät ja muutama edustaja SDP:stä ja vasemmistoliitosta.

Hallitus ajoi muutosta, jossa henkilöä ei pidettäisi saamelaisena pelkästään maa-, veronkanto- tai henkikirjamerkintöjen perusteella, vaan siteitä ja yhteydenpitoa vaadittaisiin myös saamelaisten henkiseen ja aineelliseen kulttuuriin.

Oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin (r.) mukaan saamelaiskäräjälaki vedetään pois, koska sen sisältö tuli eduskunnassa hyväksytyksi muodossa, joka on vastoin hallituksen ja saamelaiskäräjien sopimaa muotoilua.

Lakia valmisteltiin yhdessä ILO-alkuperäiskansasopimuksen kanssa. Oikeusiminsterin mukaan ILOn ratifiointi yritetään silti vielä saada läpi eduskunnassa.

YK:n lähes 30 vuotta sitten laatiman ILO-sopimuksen tarkoituksena on turvata alkuperäis- ja heimokansojen yhdenvertainen kohtelu muihin väestöryhmiin nähden. Lisäksi yleissopimus edellyttää valtiolta toimia kansojen kulttuurin, kielen sekä sosiaalisen ja taloudellisen aseman turvaamiseksi.

Henrikssonin mukaan ILO-sopimus ei kuitenkaan edellytä saamelaisten määritelmän ratkaisemista.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.