Saako vauvalle antaa vettä? Brittisivustot varoittelevat "kohtalokkaasta" virheestä – suomalaisasiantuntijat tyrmäävät pelottelun

Vauva maistoi jäätelöä ensimmäisen kerran – katso pienokaisen hulvaton reaktio kylmään herkkuun 1:21
Vauva maistoi jäätelöä ensimmäisen kerran – katso pienokaisen hulvaton reaktio kylmään herkkuun

Brittimedioissa on kohistu jo vuosien ajan siitä, miten pienikin määrä vettä voi olla alle kuuden kuukauden ikäiselle vauvalle jopa hengenvaarallista. MTV Uutiset selvitti, onko väitteissä perää.

The Sun uutisoi hiljattain, että pienikin määrä vettä voi olla vastasyntyneelle lapselle kohtalokasta. Mirror puolestaan kertoi aiheesta jo vuonna 2017. Aiheesta on kohistu myös muissa brittimedioissa, kuten Yahoo UK:ssa ja Daily Mailissa.

Brittisivustojen mukaan mahdollisesti jo pieni määrä vettä voi aiheuttaa lapselle hyponatremian eli veren alhaisen natriumin. Hyponatremia voi aiheuttaa vakavia oireita, kuten lihasheikkoutta ja hermosto-oireita.

Lastentautien erikoislääkäri ja Turun yliopiston professori Harri Niinikoski sekä THL:n erikoistutkija Sari Niinistö kertoivat MTV Uutisille, onko vesi todella hengenvaarallista vastasyntyneelle vauvalle.

Vesi ei ole vauvalle vaarallista

Suomalaisasiantuntijoiden mukaan pienelle vauvalle ei ole tarpeen antaa vettä, mutta hengenvaarallista se ei ole.

– Pienistä määristä vettä ei ole vauvalle haittaa, mutta sitä ei suositella annettavaksi. Nykyään suositellaan äidinmaitoa, se on paras janojuoma vauvalle. Lapsi saa siitä riittävästi vettä, sanoo Harri Niinikoski.

Niinikosken mukaan vettä ei suositella janojuomaksi vauvoille, sillä siinä ei ole mitään tarvittavia suoloja. Helteisellä säällä tai muuten paljon hikoillessa sama seikka koskee myös aikuisia: veden lisäksi tulisi juoda jotain, mistä saa suoloja.

– Suurina määrinä tietysti kaikesta voi olla haittaa, Niinikoski toteaa.   

– Äitien ei tulisi lähteä korvaamaan maitoa vedellä, hän sanoo.

THL:n Sari Niinistö on asiasta samoilla linjoilla.

– Täysimetetty vauva ei tarvitse vettä. Yleensä lisänestettä ei tarvita, vaan imetyskertoja voi tihentää sen mukaan, miten vauva ilmaisee tarvetta, Niinistö kertoo.

– Vauvalle ei ole erityistä syytä antaa vettä, hän kiteyttää.

Vaikka pienistä määristä vettä ei siis ole varsinaisesti haittaa, vauva ei sitä tarvitse eikä sitä suositella annettavaksi pienelle lapselle. Molemmat asiantuntijat kehottavat antamaan vauvalle ensisijaisesti äidinmaitoa tai sen puuttuessa äidinmaidonkorviketta.

– Rintamaito ja sitä jäljittelevä äidinmaidonkorvike sisältävät D-vitamiinia lukuun ottamatta kaiken, mitä pieni vauva tarvitsee, toteaa Niinistö.

– Rintamaito on myös äidillä aina mukana, huomauttaa puolestaan Niinikoski.

Osittainen lähde: Terveyskirjasto

Lue myös:

    Uusimmat