Saako teini-ikäinen käydä kuntosalilla?

Tällainen on manuaalinen juoksumatto 1:15
KATSO MYÖS: Osaatko käyttää? Näin toimii manuaalinen juoksumatto.

Vaikka joissain paikoissa ohjattu treeni on teini-ikäisillekin mahdollista, yleensä itsenäisesti salille ei voi mennä.

Kuntosalitreenaaminen kiinnostaa kaikenikäisiä – myös nuoria. Saleilla kuitenkin on ikärajat, joiden puitteissa niitä tulee käyttää.

"Ettei rikota itseämme"

Monelle tuttu ohje on, ettei nuoren pitäisi aloittaa treeniä ennen pituuskasvun päättymistä. Helsingin kaupungin ylläpitämien salien ikäraja on 15 vuotta. Sama ikärajoitus on käytössä myös useissa muissa kaupungeissa. 

Yksi syy on loukkaantumisriski.

– Ettei rikota itseämme, tiimiesihenkilö Lauri Immonen muotoilee.

Ikärajat vaihtelevat. Esimerkiksi kuntokeskus Liikussa jäsenyyden voi ostaa 13-vuotiaalle; Urheiluhalleilla kuntosalin ikäraja on 15, mutta erillistä kuntosaliharjoittelun kurssia tarjotaan 13–15-vuotiaille.

Elixiassa 11–14-vuotiaat voivat harjoitella huoltajan kanssa, 15 vuotta täyttäneet itsenäisesti. Fressissä voi treenata huoltajan kanssa 12–15-vuotiaana, yli 16-vuotiaana itsenäisesti.

EasyFitissä on erillinen aikuisen ja lapsen asiakkuusohjelma, jossa 11–14-vuotias voi treenata yhdessä vanhemman kanssa, mutta ei itsenäisesti. 

Itsenäisesti ei salille 

Toisinaan ikärajasäännöstä tulee Kisahallillekin kyselyjä; eikö edes aktiivisesti urheilua harrastava nuori voisi päästä kuntoilemaan?

– Siinä ei valitettavasti tehdä poikkeuksia. Emme pysty valvomaan sitä, vaikka joku vanhempi sanoisi ottavansa vastuun omasta alle 15-vuotiaastaan. Mitä, jos tämä nuori sitten livahtaisi salille itsekseen? Meidän on pakko pitää kaikille aina samat säännöt, Kisahallin hallipäällikkö Kristian "Kille" Kosonen kuvaa.

Katso myös: Tällainen on kuntosalilta tuttu crosstainer – miten sitä käytetään ja millaiseen treeniin se sopii?

Tällainen on kuntosalilta tuttu crosstainer 2:00
Töölön kisahallin hallipäällikkö Kristian Kosonen esittelee esimerkiksi treeniä edeltävään lämmittelyyn sopivan crosstrainerin.

Lue myös:

    Uusimmat