Saako tai pitääkö vierustoverille puhua lennolla? Tässä matkustajien mielipide

MTV vieraili Finnairin jättimäisessä lentokoneiden huoltohallissa 1:25

Vierustoverin kanssa ei ole pakko tai aina edes suotavaa keskustella lennolla, käy ilmi lentoyhtiö British Airwaysin tekemästä kyselystä. Kohteliasta on tervehtiä vieressä istuvaa, mutta sen jälkeen voi vaikka syventyä kuuntelemaan musiikkia. 

Yllä olevalta videolta näet, miltä näyttää Finnairin lentokonehallissa.

Lentomatkailussa tulee joskus eteen pulmallisia tilanteita. Moni esimerkiksi miettii, saako tai pitääkö vieressä istuvalle kanssamatkustajalle jutella lennon aikana.

Lentoyhtiö British Airwaysin teettämästä lentoetikettikyselystä selviää, että keskustelu ei suinkaan ole pakollista tai välttämättä edes toivottavaa. Kyselyyn vastasi yhteensä 1 500 ihmistä Yhdysvalloista, Iso-Britanniasta, Saksasta, Ranskasta ja Italiasta.

Puhumattomuus ei ole huono juttu

Time –uutissivuston mukaan yli 80 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että tervehtiminen tai hymyily vieressä istuvalle kuuluu asiaan. Mitä taas tulee vierustoverin kanssa keskusteluun, vastaukset vaihtelevat kansallisuuden mukaan.

Kyselyn perusteella yhdysvaltalaiset sietivät puheliasta vierustoveria kaikkien heikoimmin, kertoo Business Wire –sivusto. 42 prosenttia amerikkalaisvastaajista oli sitä mieltä, että henkilökohtaisista asioista ei sovi puhua. Heidän mielestään hyväksyttävä tapa lopettaa epämiellyttävä keskustelu on kiittää juttutuokiosta ja laittaa kuulokkeet päähän. 

Brittimatkaajien mielestä hyvä keino päättää keskustelu on lähteä käymään vessassa. Sen pitäisi riittää toiselle merkiksi, että enempää ei jutella.

Italialaiset puheliaimpia, saksalaiset vaiti

Valtaosa eurooppalaisista reissaajista oli valmiita jutustelemaan vierustoverin kanssa. Italialaisista 80 prosenttia piti small talkia asiaankuuluvana lennon aikana. Puolet ranskalaisvastaajista piti lentoja loistavana tilaisuutena saada uusia ystäviä.

85 prosenttia saksalaisista taas totesi, että he tervehtivät vierustoveriaan ja jättävät kanssakäymisen siihen.

Hieman yli puolet vastaajista oli sitä mieltä, että on sopivaa vaihtaa istumapaikkaa, jos se sopi lentohenkilökunnalle. Todennäköisimmin näin tekivät kyselyn mukaan britit. Heistä liki 40 prosenttia kertoi vaihtavansa paikkaa heti, kun turvavyön merkkivalo sammui. 

Lähteet: Time.com, Businesswire.com​​​​​​​

Lue myös:

    Uusimmat