Osaatko lentoetiketin vai ärsytätkö vierustoveria? Tätä mieltä matkustajat ovat käsinojista, sukista ja jutustelusta

British Airways kokosi 1 500 lentomatkustajalta saaduista palautteista yhteenvedon siitä, miten matkustajat toivovat vierustovereidensa käyttäytyvän yläilmoissa. Kenellä on esimerkiksi oikeus kahteen käsinojaan, ketkä joutuvat tyytymään yhteen?

Vastaukset on kerätty Yhdysvalloista, Iso-Britanniasta, Saksasta, Ranskasta ja Italiasta. Lue alta, mitä mieltä ihmiset ovat muun muassa lennon kenkä-, vessa- ja jutteluetiketistä.

Kengät pois?

Jos riisuu kengät jalasta lennolla, niin ainakaan BA:n kyselyn perusteella noin 60 prosentilla muista matkustajista ei ole mitään sitä vastaan. Vajaat 90 prosenttia on kuitenkin sitä mieltä, että sukkia ei missään nimessä saa ottaa pois jalasta.

Kenelle ylimääräinen käsinoja?

Lähes 70 prosenttia matkustajista pitää kohteliaana sitä, että kukin käyttää vain yhtä käsinojaa ja jättää toisen vapaaksi vieressä istujalle. Tyypillisessä kolmen istuimen rivissä se tietysti tarkoittaa, että yksi käsinoja jää vapaaksi. Noin puolet luovuttaisi sen sille, kuka ehtii paikalle ensimmäisenä.

Small talkia?

Yli 80 prosenttia vastaajista kehottaa lopettamaan vierustoverille juttelun hymyyn ja tervehdykseen. Osa pitää henkilökohtaisten asioiden jakamista sopimattomana. Jos keskustelusta haluaa irtautua, hyvänä tapana pidetään vessaan poistumista.

Siirtyminen vessaan?

80 prosenttia vastaajista on sitä mieltä, että vierustoverin saa herättää, kun pitää päästä vessaan – mutta 40 prosentin mielestä näin saa tehdä vain kerran saman lennon aikana. Kolmasosa matkustajista kiipeäisi sikeän nukkujan yli.

Kuorsaava naapuri?

Jos vierustoveri kuorsaa, niin vastaajista kaksi kolmasosaa ei tekisi asialle mitään. Vain harva pitää sopivana kuorsaajan tökkimistä – ainakaan muuten kuin ”vahingossa”.

Tyhjä penkki?

Vähän yli puolet vastaajista on sitä mieltä, että jos koneessa on vapaana mieluisampi tyhjä paikka, niin siihen voi siirtyä, kun on saanut luvan matkustamohenkilökunnalta. Brittimatkustajista 38 prosenttia siirtyisi tyhjälle paikalle heti turvavyövalon sammuttua lupaa kysymättä.

Valot?

Kun matkustamon valot ovat kiinni, niin myös matkustajien pitäisi himmentää omien elektronisten laitteidensa näytöt. Tätä mieltä on yli 90 prosenttia vastaajista.

Lähde: BA.com, Huffingtonpost.com​​​​​​​

Tältä näyttää Finnairin uudessa matkustajakoneessa

MTV tutustui marraskuussa 2017 yhteen Finnairin uusimmista Airbus A350-lentokoneista. Videolla näet kuvaa sekä matkustamon sisältä että lentokoneen ohjaamosta.

1:22

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja