Saako palkkaa, jos työvuoro perutaan sään vuoksi? Nuoren työntekijän kannattaa selvittää omat oikeutensa kesätöissä

Vinkit kesätöihin: Jalka oven rakoon rajojaan rikkomatta 8:30
KATSO VIDEO: Mitä kesätyöläisen olisi hyvä tietää? Kesäduunarineuvoja kertoo, mikä nuoria askarruttaa.

Koulujen kesälomat ovat alkaneet, ja niin myös monen nuoren ensimmäinen kesätyöpesti. Tietääkö nuori työntekijä omat oikeutensa?

Huomenta Suomessa vieraillut kesäduunarineuvoja Vee Tirinen pyörittää maksutonta neuvontaa kaikille kesätyössä oleville ihmisille. Yleisimmät Kesäduunari-infoon tulevat kysymykset koskevat palkkaa ja työaikoja. Kesän alussa tietoa halutaan usein myös työsopimuksista, etenkin suullisen sopimuksen pätevyydestä.

Yhtä sitovahan se on, mutta kirjallisesti kannattaisi aina hoitaa asiat, kesäduunarineuvoja Vee Tirinen muistuttaa. 

Kesätöitä jo toistamiseen saanut Siri Itthikun vahvistaa Huomenta Suomessa, ettei hänkään ollut täysin tietoinen omista velvollisuuksiaan ja oikeuksiaan kesätyön alkaessa.

"Pitäisi silti maksaa palkkaa"

Tirisen mukaan yleensä ilmenevät ongelmatilanteet johtuvat etenkin pienempien työnantajien tietämättömyydestä. Jonkin verran tulee ilmi myös tapauksia, joissa työnantaja käyttää hyväksi nuoren tietämättömyyttä. Yleisimpiä tällaisia tapauksia ovat esimerkiksi työvuoron peruminen sään vuoksi.

Siitä vuorosta pitäisi silti maksaa palkka, Tirinen painottaa.

Sokos Hotellissa kesätöissä ollut Siri Itthikun kertoo työnantajansa tarjonneen kattavan perehdytyksen työn alussa.

Kesäduunarineuvoja Tirinen näkeekin perehdytyksen tärkeänä varsinkin nuorelle työntekijälle. Hänen mukaansa uuden kesätyön aloittavan nuoren olisi hyvä tietää, että hänellä on oikeus perehdytykseen. Varsinkin koneiden ja laitteiden käyttöön olisi tärkeä saada perusteellista perehdytystä.

Se on ihan työturvallisuuskysymys, Tirinen huomauttaa. 

Katso koko keskustelu yllä olevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat