Mainos

Sääkartan värit loppuivat kesken superhelteisessä Australiassa

Australiaa ovat viime päivinä koetelleet niin maastopalot kuin monin paikoin yli 40 asteeseen yltävä kuumuus.

Sydneyssä asuva suomalainen Johanna Teivainen kuvaa kuumuutta kuivaksi paahteeksi.

– Tämä kuumuus tuntuu samalta kuin joku puhaltaisi hiustenkuivaimella jatkuvasti iholle. Tämä on kuivaa kuumuutta, eli hiustenkuivaaja ja Sahara tulevat mieleen ja limakalvot kuivuvat. Juttelin päivällä bussipysäkillä yhden naisen kanssa kuumuudesta. Hän oli onnellinen tästä, koska sitten jos olisi kosteaa tämän kuumuuden päälle, niin olisi todella tuskallista.

Sydneyssä Johanna Teivaisen asunnon lämpömittari näytti kello 23 aikaan illalla vielä lähes 34 astetta. Myös Australian ilmatieteen laitos on joutunut lisäämään sääkarttaansa uuden värin kuvaamaan nousevia lämpötiloja. Nyt pinkki on varattu mahdollisille yli 50 asteen helteille.

– Kuumuus on kova. Lapsia suihkutellaan vesiletkuilla ja eläintarhoissa on annettu mehujäätelöitä eläimille kuumuuden takia. Tavallaan australialaiset ovat tottuneet helteisiin, mutta katsoin juuri, että vuonna 1993 täällä on ollut viimeksi näin sairaan kuuma. Ennätystä on hivottu, mutta ei ole tietääkseni mennyt rikki, Teivainen kuvailee.

Bondi-beach täyttyi vilvoittelijoista yölläkin

– Kyllä minäkin kuumuudesta tykkään, mutta tämä on vähän liikaa. Odotan kyllä sitä, että huomiseksi on luvattu hieman viileämpää ja mahdollisesti jopa vesisateita. Lämpötilojen pitäisi laskea huomenna 25 asteeseen, mutta sitten lämpöasteet taas nousevat.

Teivaisen mukaan australialaiset osaavat varata juotavaa riittävästi helteellä. Uutisissa on muistutettu lähinnä siitä, että lapsia ja lemmikkieläimiä ei kuumiin autoihin saa jättää. Teivaisen mukaan ihmiset kävelevät aina vesipullot mukana ulkoilmassa.

– Täällä on tämä maailmankuulu Bondi-beach, niin siellä oli justiinsa reportteri tässä extralähetyksessä kymmenen aikaan illalla, eli kello 13 Suomen aikaa, koska ranta on täynnä meressä vilvoittelevia ihmisiä. Kaikki hakevat vain viilennystä ja siellä uidaan vielä yölläkin.

Uuden Etelä-Walesin osavaltiossa lämpömittari kipusi paikoin tänään jopa 45 asteeseen.

– Minulla on ollut koko päivän kaikki ikkunat ja ovet auki, ja nyt asunnossani on hämähäkkejä, jotka ovat ryömineet sisään. Ilta on mennyt niitä häätäessä, Teivainen kertoo lopuksi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.