Mainos

Sääennusteet ovat tarkentuneet jatkuvasti

Sääennusteet ja niiden paikkansapitävyys ovat tänäkin talvena pysyneet kestopuheenaiheena netin keskustelupalstoilla ja työpaikkojen kahvipöydissä.

Ilmatieteen laitoksen sää- ja turvallisuuskeskuksen päällikön Juhana Hyrkkäsen mukaan ennusteiden paikkansapitävyys on kuitenkin tilastojen mukaan parantunut tasaisesti. Vuorokauden päähän ulottuvat lämpötilaennusteet osuvat kahden asteen tarkkuudella 85-90-prosenttisesti oikeaan.

Kahdesta viiteen vuorokauteen ulottuvat ennusteetkin osuvat kohdalleen vuositasolla 73 prosentin tarkkuudella. Talvi on kuitenkin selvästi hankalin vuodenaika ennusteiden kannalta.

– Kylminä talvina paikkakuntakohtaiset lämpötilaerot voivat olla suuria pilvipeitteestä riippuen. Aukot pilvipeitteissä ja toisaalta pilvilautat ovat aika paikallisia, mutta voivat aiheuttaa kymmenen asteen lämpötilaeroja alueella.

Itätuulet puhaltavat

Hyrkkäsen mukaan sään ennustettavuus ei ole viime vuosina oleellisesti vaikeutunut, vaikka ilmastonmuutos onkin jo yleisesti tunnustettu tosiasia.

Sääilmiöistä näyttävät kuitenkin vahvistuneet itäiset ilmavirtaukset, jotka vyöryttävät talvisin kylmää Siperian ilmaa koko Eurooppaan. Hyrkkäsen mukaan on mahdollista, että Jäämeren kutistuva jääpeite on vaikuttanut painekeskusten syntymiseen ja sitä kautta ilmiöön.

Suomenlahti tuo Hyrkkäsen mukaan aina omat mausteensa eteläisen Suomen säähän. Tänä talvena Suomenlahti ei ole jäätynyt kokonaan.

Tietokone tärkein työväline

Tekniikan kehityksen myötä meteorologin rooli ennustustyössä on muuttunut.

– Nykyisin meteorologit ovat tietokonemalliennusteiden tulkitsijoita. Ilman tietokonetta meteorologin ennusteella olisi merkitystä lähinnä muutaman tunnin tai korkeintaan puolen vuorokauden päähän, Hyrkkänen sanoo.

Tulkinta on haastavaa siitä huolimatta, että tietokoneiden laskentateho on valtava, ja satelliitit tuottavat tauotta uutta tietoa ilmakehästä.

Media saattaa joskus innostua kertomaan esimerkiksi tulevan kesän säästä jo kevättalvella. Hyrkkäsen mukaan vuodenaikaisennusteet toimivat päiväntasaajan seudulla paremmin kuin napojen lähellä.

– Meidän leveysasteilla puhuisin mieluummin hyvästä arvauksesta kuin hyvästä arviosta.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.