Mainos

Sää koettelee yhä Keski-Eurooppaa

Kolmatta päivää Puolassa ja Tshekissä jatkuneet sateet nostivat tänään jokien vedenpinnan vaarallisen korkeaksi alueilla, jotka eivät ole vielä toipuneet edellisistäkään tulvista.

Tuhansia ihmisiä evakuoitiin kodeistaan Tshekin koillisosassa, ja ympäristöministeri Jiri Skalicky kuvasi maan televisiossa tilannetta yhä hyvin vakavaksi.

Puolan kriisikomitean mukaan on kuitenkin hyvin epätodennäköistä, että Keski-Eurooppaa viime viikkoina koetelleet tuhotulvat olisivat nyt toistumassa. Viime päivien sateet eivät ole olleet niin rankkoja kuin aluksi pelättiin, ja kaupungit ja kylät ovat myös olleet paremmin valmistautuneita sateisiin.

Saksassa Oderjoen pinta nousi tänään korkeimmalle tasolle 50 vuoteen Puolan rajalla sijaitsevassa Frankfurt an der Oderissa, ja viranomaiset kertoivat pelkäävänsä joen suojavallien murtumista. Myös Baijerin osavaltiossa vedenpinta on noussut korkealle, ja kahdeksantoista ihmisen kerrottiin olevan kateissa.

Itävallassa laivaliikenne keskeytettiin Tonavalla 90 kilometrin pituisella matkalla Linzin ja Kremsin välillä, kertoi maan televisio. Muuten tilanne näytti olevan Itävallassa jonkin verran helpottumassa ja pilvet kaikkoamassa taivaalta. Uusia sateita on kuitenkin ennustettu maahan huomiseksi. Myös Itävallassa tulvat ovat olleet vuosisadan pahimmat.

Sekä Puolan eteläosassa että Tshekin pohjoisosassa satoja ihmisiä evakuoitiin kodeistaan viime yönä, kun jokien reunat murtuivat.

Yli sata ihmistä on saanut surmansa Keski-Eurooppaa heinäkuun aikana koetelleissa sateissa ja tulvissa. Puolassa tulvat ovat aiheuttaneet ainakin 49 ihmisen kuoleman ja puoli miljoonaa hehtaaria maata on jäänyt tulvavesien alle.

Klodzkossa Tshekin rajalla jo kotinsa, yrityksensä ja maatilansa menettäneet ihmiset seurasivat uusia sateita pelon vallassa.
-Vesi on vienyt minulta kaiken, kaksi sikaa, kaksi lehmää, kanat .. kaikki mille rakensimme elämme, myös maatalouskoneet ovat mennyttä, kertoi paikallinen pienviljelijä.

Puolan presidentti Aleksander Kwasniewski kertoi eilen, ettei hän ainakaan tässä vaiheessa ole valmis julistamaan hätätilaa maan tulva-alueille. Hätätilan julistaminen merkitsisi syyskuussa järjestettävien Puolan parlamenttivaalien lykkääntymistä.

Adrianmeren rannikko tuulen riepoteltavana

Yli neljäkymmentä ihmistä loukkaantui Venetsian pohjoispuolella tänään erittäin voimakkaan tuulen riepotellessa Bibionen rantakaupunkia. Italialaisten tiedotusvälineiden mukaan tuulenpuuskat irrottivat yli kymmenen satamaan ankkuroitua laivaa ja repivät useiden rakennusten kattoja.

Aamulla riehuneesta myrskystä kärsivät etenkin leirintäalueella telttailleet retkeilijät ja aluksissa majailleet purjehtijat.
(STT-AFP-Reuter-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.