Ryhdy rohkeasti vuokranantajaksi – sijoitusasunnon ostajan muistilista

– Monella on sellainen harhakäsitys, että vuokranantajat olisivat älyttömän rikkaita. He ovat vain ottaneet pankista lainaa, niin kuin kuka tahansa, Suomen Vuokranantajat ry:n toiminnanjohtaja Mia Koro Kanerva toteaa.

Jotta sijoitusasunto olisi mahdollisimman tuottoisa hankinta, joitain asioita kannattaa miettiä etukäteen. Esimerkiksi asunnon toimivuus asukkaalle nopeuttaa vuokrausprosessia ja vuokratulojen saantia, ja hyvät kuvat myynti-ilmoituksessa houkuttelevat paikalle asunnosta oikeasti kiinnostuneet.

Oma strategia

Ostajan täytyy miettiä, mitä haluaa. Etsiikö esimerkiksi asuntoa lapselleen tai itselleen eläkepäiviksi vai puhtaasti sijoitusasunnoksi? Jos alueella on paljon opiskelijoita, kimppakämpäksi tarkoitetusta kolmiosta tai neliöstä voi saada paremman tuoton kuin yksiöstä tai kaksiosta, koska isojen asuntojen neliöhinta on alhaisempi. Toisaalta opiskelijoita tulee ja menee, eikä ole pitkäaikaisia vuokralaisia ja välttämättä säännöllisiä vuokratuloja. Vaikein ja huonotuottoisin kategoria ovat isot asunnot, jotka on tarkoitus vuokrata perheasunnoiksi. Hinta on korkea, ei voi saada kovin korkeita vuokratuottoja, ja pitkäaikaisten vuokralaisten löytäminen voi olla hankalaa.

Sijainti

Sijainti riippuu omasta strategiasta, siitä, kenelle vuokra-asuntoa ajattelee. Jos asunto on oppilaitosten läheisyydessä ja strategiana on vuokrata opiskelijoille, kannattaa miettiä taloyhtiön sopivuutta opiskelijoille. Jos taloyhtiössä on paljon eläkeläisiä ja sinne laitetaan kaksi teekkaripoikaa, erilaisesta elämänrytmistä voi syntyä skismaa.

Koko

Tuottoprosentti on keskimäärin paras yksiöissä ja kaksioissa. Mitä pienempi asunto on, sitä pienemmät ovat myös kulut, koska esimerkiksi vastike lasketaan monesti pinta-alan mukaan.

Asunnon kunto

Parhaan tuoton saa asunnosta, joka on siistissä peruskunnossa. Remonttiin ei tarvitse laittaa kymmeniätuhansia euroja. Siistit lattiat, seinät, keittiö ja kylpyhuone riittävät siihen, että vuokralaisen on helppo perustaa asuntoon oma kotinsa. Tuoton näkökulmasta kannattaa muistaa se, että jos asunnon remontoi ennen vuokrausta, remontin kustannuksia ei pysty vähentämään verotuksessa vuokratuloista. Verovähennysoikeuden pystyy hyödyntämään vasta tulevaisuudessa, ja se vaikuttaa luovutusvoittoveron määräytymiseen myyntihetkellä.

Pohjaratkaisu

Kannattaa miettiä, saako asuntoon järkevästi ison sängyn, sohvan, ruokapöydän ja mahdollisesti pyykinpesukoneen, jos taloyhtiössä ei ole hyvää pesutupaa.

Korjaushistoria ja -tulevaisuus

Sijoittajan tulee ottaa jo etukäteen tuotto-oletuksissaan huomioon se, että asunnosta tulee myös kustannuksia. Korjaushistoria kertoo paljolti siitä, miten taloyhtiötä hoidetaan. Jos isot korjaukset on pitkän aikaa laiminlyöty, ne tulevat eteen joskus.


LUE MYÖS:


Leenastiina Simola/Jokakoti.fi

Kuva: Lehtikuva

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja