Mainos

Ruusuja ja risuja hallituksen veroratkaisuille

Hallituksen veroratkaisut saavat etujärjestöiltä kiitosta ja moitteita.

Ammattiliittojen keskusjärjestö SAK on tyytyväinen siihen, että kevennykset tukevat ostovoimaa ja sitä kautta työllisyyttä. Huojennukset suosivat kuitenkin liikaa suurituloisia, järjestö moittii. SAK on huolissaan myös siitä, että energiaveron korotukset lisäävät kotitalouksien asuin- ja liikennekustannuksia. Järjestön mielestä myös energian suurkuluttajat on saatava maksumiehiksi.

SAK vaatii työllisyyttä tukevaa lisäbudjettia jo tänä syksynä. Työllisyys helpottaa hitaasti, vaikka ensi vuoden budjetti vahvistaakin kasvuedellytyksiä, järjestö perustelee vaatimustaan.

Toimihenkilökeskusjärjestö STTK moittii, ettei budjettiesitys sisällä mitään uusia työllisyyttä tukevia peruslinjauksia. Palkkaverotuksen keventäminen on sen sijaan oikea kehityssuunta. Myös STTK toivoo eduskunnan korjaavan päätöstä, jonka mukaan energiaverojen korotus suunnataan lähes kokonaan kotitalouksiin.

Akava antaa hallitukselle tunnustuksen tuloverojen keventämisestä. Järjestö on tyytyväinen myös korkeakoulujen voimavarat turvaavaan puitelakiin sekä 19-vuotiaiden nuorten opintorahan korotukseen.

Sähköveron korotusta ei teollisuuteen

Teollisuuden ja työnantajain keskusliitto TT pitää myönteisenä, että hallitus lupasi olla heikentämättä teollisuuden kilpailukykyä energiaverojen korotuksella. Moitteita hallitus saa siitä, ettei se jatkanut siirtymä- ja investointivarausten purkuaikataulua. Nyt noin 20 miljardin markan varaukset on pakko purkaa ensi vuonna. Jos rahoille ei löydy investointikohteita, ne tuloutuvat veronalaiseksi voitoksi.

Palvelutyönantajat ovat pettyneitä, ettei hallitus helpottanut työllistämistä puuttumalla arvonlisäveroon ja yritysten välillisiin työvoimakustannuksiin. Heidän mielestään hallitus olisi voinut tukea selvemmin työllisyyttä. Järjestön mielestä EMU-kuntoisuuden tavoittelu ei saa johtaa ylilyönteihin.

Suomen Yrittäjät-järjestön mielestä olisi ollut parempi, jos hallitus olisi alentanut pienyritysten sosiaaliturvamaksuja eikä tuloverotusta. Sinänsä tuloverotuksen keventäminen on myönteistä, järjestö sanoo.

Kaupan keskusliitto kiittää, että budjettiesitys lisää selvästi kotitalouksien ostovoimaa. Sen sijaan siirtymävarausten purkamispakko ensi vuonna johtaa yrityskuolemiin, tarpeettomiin investointeihin, ylikuumenemiseen ja inflaatioon.

Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK on tyytymätön budjettiesitykseen. MTK:n mielestä hallitus ei ole varannut riittävästi varoja itse laatimansa maaseutuohjelman rahoittamiseen.

Budjettiriihessä ei MTK:n mielestä myöskään kyetty hälventämään maatalouden kansallisen tuen riittävyyteen liittyviä ongelmia. Järjestö pahoittelee myös yksityisteiden valtionavun puuttumista budjetista.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.