Ruumiintarkastus kenelle tahansa ilman rikosepäilyä – sisäministeriltä radikaali ehdotus katujengien kitkemiseksi

Onko Suomi epäonnistunut maahanmuuttajien kotouttamisessa, ministeri Rantanen? 1:17
Onko Suomi epäonnistunut maahanmuuttajien kotouttamisessa, ministeri Rantanen?

Katujengirikollisuuden kitkeminen on hallituksen agendalla, kertoo sisäministeri Rantanen.

Hallitus aikoo suitsia nuoriso- ja jengirikollisuutta muun muassa kiristämällä tiettyjen rikosten rangaistuksia. 

Rangaistusten ruuvaus ei suinkaan ole ainoa hallituksen käytössä oleva keino, vakuuttaa sisäministeri Mari Rantanen (ps.) Huomenta Suomessa.

– [Hallitusohjelmassa] todetaan, että tämä ei ole pelkästään esimerkiksi poliisin tai oikeuslaitoksen asia, vaan torjuntaan tarvitaan koko yhteiskunta, alkaen kotien kasvatusvastuusta ja sen tukemisesta ja päätyen maahanmuutto- ja kotoutumispolitiikkaan.

Jengirikollisuuden kitkeminen oli Rantasen pöydällä myös aiemmin tällä viikolla, kun hän vieraili Ruotsissa tapaamassa maahanmuutto- ja oikeusministerin.

– Kävimme paikallisessa maahanmuuttovirastossa, ja kyllä siellä sanottiin suoraan, että huono kotoutuminen, maahanmuutto ja rikollisuus liittyvät yhteen.

Onko Suomi epäonnistunut maahanmuuttajien kotouttamisessa? Katso Rantasen vastaus artikkelin pääkuvan paikalta löytyvältä videolta. 

Ruumiintarkastuksia ilman rikosepäilyä?

Rantanen kääntäisi katseet rikollisuuden torjunnassa Tanskaan.

– Ruotsissa katsotaan Tanskaa, jossa on ollut hyviä toimenpiteitä jengirikollisuuden torjumiseksi, ja nähdäkseni on saatu aikaan hyviä tuloksia. Meidän kannattaa katsoa sekä Tanskaa että Ruotsia.

Rantanen ottaa esimerkiksi Tanskassa käyttöön otetun mallin, jossa tietyissä tilanteissa poliisi voisi tehdä kenelle tahansa ruumiintarkastuksen ilman rikosepäilyä. 

– Ajatuksena on, että tiettyyn rajattuun aikaan tai alueeseen, jossa on havaittu huomattavan paljon rikollisuutta, poliisi voisi silloin tarkistaa ilman rikosepäilyä. Tällä tavalla voitaisiin esimerkiksi hakea pois ampuma- ja teräaseita. 

– Kuulin, että Ruotsi hakee itselleen tätä samaa mallia.

Näet koko sisäministerin haastattelun tästä. Haastattelussa Rantanen kommentoi esimerkiksi maahanmuuton määrää.

Millä keinoilla jengiytymistä ja nuorisorikollisuutta torjutaan? 10:23

Lue myös:

    Uusimmat