Mainos

Ruuhkamaksuja setvitään ensi viikolla

Liikenne- ja viestintäministeriö ottaa vetovastuun pääkaupunkiseudun ruuhkamaksujen selvittämisestä. Selvitykseen otetaan mukaan kaikki pääkaupunkiseudun kunnat, yhteensä 14 kuntaa.

Liikennepoliittisen osaston ylijohtaja Juhani Tervala kertoo, että ministeriössä ratkotaan parhaillaan, mitä selvitykseltä halutaan. Itse selvitys tehdään konsulttityönä. Työ on tarkoitus kilpailuttaa ensi kesän aikana, ja sen on määrä valmistua seuraavaan kesään mennessä.

Selvityksessä pohditaan muun muassa sitä, millä alueella, millä keinoin ja minkä hintaisia ruuhkamaksuja voidaan kerätä. Tervala ei kuitenkaan halua spekuloida millään tavalla edes sitä, millaisia ruuhkamaksuvaihtoehtoja pääkaupunkiseudulla voisi olla.

- Tämä ei ole ollenkaan niin yksinkertainen asia, miltä se näyttää.

Selvitys vaatii seudullista yhteistyötä

Selvitystyötä varten asetetaan ohjausryhmä, johon kuuluvat liikenne- ja viestintäministeriön ja kuntien lisäksi valtiovarain- ja ympäristöministeriöt, Tiehallinto, YTV sekä muita joukkoliikenteen toimijoita. Liikenneministeriön mukaan valtion ja kaupunkien yhteistyö on välttämätöntä.

- Ei siinä ole mitään järkeä, että jokainen kunta tekisi oman selvityksensä, Tervala huomauttaa.

Alueen kunnat eivät voi edes päättää ruuhkamaksujen käytöstä, koska maksut kertyisivät suurimmaksi osaksi valtion teiltä. Pääkaupunkiseudun ruuhkautuneimmat sisääntulo- ja kehätiet ovat valtion omistamia. Nykylainsäädäntö ei myöskään salli ruuhkamaksujen keräämistä.

Ruuhkamaksujen selvittämistä tukee ministeriön mukaan myös se, että ne voivat olla osa energiapolitiikkaa. Esimerkiksi Helsingin kaupunki perustaa maanantaina energiapakettia käsittelevän työryhmän, jonka asialistalle myös ruuhkamaksut kuuluvat.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.