Mainos

Rusin syyte Kansan Uutisia vastaan kaatui

Helsingin käräjäoikeus katsoi, että lehti ei esittänyt pari vuotta sitten julkaisemassaan Rusi-juttukokonaisuudessa perätöntä tietoa.

Helsingin käräjäoikeus on hylännyt Kansan Uutisia vastaan nostetut syytteet Alpo Rusin kunnianloukkausjutussa.

Vasemmistoliiton päälehti Kansan Uutisten Alpo Rusi -kirjoittelusta saamat syytteet törkeästä kunnianloukkauksesta kaatuivat tänään. Äskettäin päätöksensä antanut oikeus katsoo, että lehden entinen päätoimittaja Yrjö Rautio ja Kansan Uutisten viikkolehden toimituspäällikkö eivät esittäneet jutuissaan perätöntä tietoa.

Kunnianloukkaussyytteet koskivat lehden 12.6.2003 julkaisemaa juttukokonaisuutta, joka käsitteli ulkoasiainneuvos Alpo Rusia ja epäilyjä törkeästä vakoilusta. Lisäksi aihetta puitiin pääkirjoituksessa. Tuolloin valtionsyyttäjä Jarmo Rautakoski oli juuri päättänyt, että vakoiluepäilyt eivät johda syytteisiin.

Syyttäjä Sinikka Paasivirran näkemyksen mukaan Kansan Uutiset esitti Rusista valheellisia tietoja tai vihjauksia, jotka olivat omiaan aiheuttamaan kärsimystä ja halveksuntaa. Törkeäksi kunnianloukkauksen teki syyttäjän mielestä se, että väitteet esitettiin laajalevikkisessä sanomalehdessä.

Käräjäoikeus puolestaan piti selvänä, ettei lehti antanut lukijoille väärää kuvaa tilanteesta. Oikeuden mielestä tiedottaminen oli monipuolista ja väitteille oli riittävät perusteet. Ylipäätään oikeus summasi, että kyseessä oli yhteiskunnallisesti merkittävä tapaus, sillä Rusi on toiminut vastuullisissa julkisen vallan tehtävissä.

Rusi vaati oikeudessa Kansan Uutisilta 100 000 euron vahingonkorvauksia. Hänen mukaansa lehden harjoittama poliittinen journalismi aloitti ikävän prosessin, joka vaikeutti hänen urakehitystään ja aiheutti masennusta. Koska syytteet menivät nurin, myös korvausvaatimus hylättiin. Sen sijaan Rusille itselleen jäivät maksettaviksi Kansan Uutisten 500 euron suuruiset oikeudenkäyntikulut.

Alpo Rusi on tehnyt poliisille tutkintapyyntöjä myös muista lehdistä. Hän piti loukkaavina muun muassa vuoden 2002 Iltalehdessä olleita juttuja, joissa käsiteltiin lähinnä Rusin toimintaa presidentin avustajana.Tamperelainen kihlakunnansyyttäjä jätti syytteen nostamatta, ja Rusi kanteli ratkaisusta valtakunnansyyttäjänvirastoon. Asian käsittely on vielä kesken.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.