Ruotsista valmennuspestin saaneella Ville Niemisellä yllättävä näkemys Pelicans-potkuistaan – "On hieno tunne"

Örnsköldsvik on paitsi hankalasti äännettävä ruotsalaiskaupungin nimi, myös Ville Niemisen uusi koti. Kaupungin jääkiekkoylpeys Modo Hockey ilmoitti tiistaina, että Nieminen on joukkueen uusi päävalmentaja kaksivuotisella sopimuksella.

Maanantaina Ruotsiin matkustanut Ville Nieminen esiteltiin tiistaina seuran kannattajille Modon verkossa lähetetyssä tiedotustilaisuudessa. Päivä on kulunut suhteita luodessa.

– Olen tavannut kollegoita, seuran johtohenkilöitä ja organisaation tekijöitä. Kevyttä leirinuotiomaista juttelua. Siitä se lähtee sitten liikkeelle, Nieminen sanoo MTV Urheilulle.

Sana leirinuotio toistuu Niemisen puheessa. Sellaiseksi Nieminen kuvailee ensi askeliaan uudessa joukkueessaan. Ulkopuolelta, vieraasta maasta tulevalla päävalmentajalla riittää oppimista.

– Ensimmäinen on leirinuotiovaihe. Tutustutaan ihmisiin ja kollegeoiden kanssa makustellaan toimintaa. Tutustutaan pelaajiin, seurataan heidän harjoitteluaan ja harjoittelutapoja. Rakennetaan uutta. Tutustumisjakso on tässä käynnissä.

Potkuista voi oppia

Intoa Niemisellä riittää uuden edessä. Niemisen edellinen pesti Lahden Pelicansin päävalmentajana päättyi kesken viime kauden potkuihin. Marraskuun lopulta saakka on ollut aikaa latautua uusiin haasteisiin. 

– On hieno tunne. Olen täynnä intoa ja ajatuksia. Uusi ympäristö. Totta kai tässä on haasteita, mutta hieno lähteä tekemään jääkiekkovalmennustyötä. Täytyy olla kiitollinen, että olen saanut tällaisen mahdollisuuden.

Tauko valmentajaelämästä ei ole Niemisen kohdalla tarkoittanut taukoa jääkiekosta. Hän kertoo seuranneensa aktiivisesti SM-liigaa, KHL:ää ja etenkin NHL:ää ja valmentaneensa "pikkujunnuja".

– Jääkiekko on aina ollut siltikin mukana, vaikkei olisi pelejä tai treenejä tai töitä. Se on kuitenkin ollut aina harrastusmielessä mukana. Paljon jääkiekon ympärillä elämää on ollut.

Nieminen uskoo kehittyneensä valmentajana sitten Pelicans-aikojen.

– Potkujahan saadaan sen takia, että siinä on mahdollisuus kehittyä ja siinä on joku viesti tulevaisuuteen.

Puolentoista kuukauden prosessi

Niemisen siirrosta Ruotsiin alkoi liikkua huhuja toukokuun puolella, ja maanantaina ruotsalainen Expressen kertoi sopimuksen olevan varma. Niemisen mukaan koko prosessi kesti todella pitkään. Ensimmäinen kontakti Modon kanssa oli puolitoista kuukautta sitten.

– Kävin täällä tutustumassa. Makusteltiin asiaa kuukauden päivät. Tein soveltuvuustestin ja tapasin kollegat, minulle kerrottiin seuran tilateesta. Käytiin asiat läpi perusteellisesti. Tykkäsin siitä.

Nieminen sanoo pitkän työhaastatteluprosessin olleen silmiä avaava kokemus. Ja hyödyllinen.

– Pitkä työnhaastattelujakso oli hyvä tässä vaiheessa, koska tulen eri maasta. Meidän tarvitsi tavata ensin ja selvittää paljon asioita.

Modo oli viime kaudella Allsvenskanissa toisella sijalla ja kamppailemassa noususta SHL:ään, kun koronavirustilanne keskeytti sarjan. Perinteikäs seura on voittanut Ruotsin mestaruuden kahdesti vuosina 1979 ja 2007. Vuodesta 2016 lähtien paikka on kuitenkin ollut toisella sarjatasolla.

Nieminen kertoo vakuuttuneensa Modon pitkästä historiasta ja organisaatiosta.

– Onhan tämä hieno mahdollisuus. Joukkue, joka on taistelemassa noususta SHL:ään takaisin. On tehty kaksi viime vuotta hyvää työtä. Perinteikäs seura. On pitkä historia ja nyt on tilanne, että oli paikka vapaana.

"Kovat tavoitteet nousta"

Viime kauden hieno menestys toi mukanaan suuren vaihtuvuuden. Nieminen kertoo joukkueen rakennustyön olevan käynnissä.

– Totta kai tuon joukkueeseen oman persoonani ja kokemukseni, sen jännityksen. Seuralla on kovat tavoitteet nousta, mutta ei olla siellä viime kauden jälkeen. Lähti paljon pelaajia pois, kun pelasivat huippukauden. Nyt alotetaan nollista, uusi kausi ja uudet kujeet. Paljon on vaihtunut henkilöstöä.

Ruotsalainen jääkiekko tuli Niemiselle tutuksi jo omalla pelaajauralla, kun hän edusti kauden 2007–2008 Allsvenskanissa pelannut Malmöa ja piipahti kaudella 2011–2012 saman sarjan Örebrossa. Ruotsalaisen kiekon ominaispiirteet ovat hallussa.

– Kyllähän se on kova tempo, kova paine. Luisteluliigahan tämä on, maailman toiseksi tai kolmanneksi nopein sarja. Se on paikallinen tapa pelata jääkiekkoa ja ruotsalainen jääkiekkoidentiteetti.

Alkanut kesä tuo tempoa myös Niemisen elämään. Virallisesti pesti Modossa alkaa elokuun alussa, mutta Nieminen aikoo viettää seuraavan kuukauden tutustumassa seuraan.

– Tässä tietysti matkustan edestakaisin. Täällä ovat kuivatreenit jo käynnissä.

Lue myös:

    Uusimmat