Mainos

Ruotsissa raivostuttiin poliisin henkilötarkastuksista

Ruotsissa on noussut kohu poliisin tiukennettua käytäntöään maassa laittomasti oleskelevien ulkomaalaisten löytämiseksi.

Paperittomia, karkottamispäätöksen saaneita henkilöitä piileskelee Ruotsissa useita tuhansia. Karkotettuja etsitään muun muassa Tukholman maanalaisasemilla tehtävillä satunnaisilla henkilötarkastuksilla. Tarkastuksen kohteeksi on joutunut myös tuhansia Ruotsissa ikänsä asuneita maahanmuuttajataustaisia - pelkästään ihonvärinsä tai ulkonäkönsä perusteella.

Henkilötarkastukset ovat herättäneet voimakasta arvostelua, sillä Ruotsin poliisilain mukaan tällaisia tarkastuksia ei saa tehdä ilman perusteltua syytä epäillä henkilön syyllistyneen rikokseen. Pelkästään ulkonäkö tai oletettu etninen tausta ei riitä, ja monet kansalaisjärjestöt ovatkin arvostelleet tiukasti poliisin menetelmiä.

Poliisitkin kritisoivat

Aloite paperittomien maassa oleskelevien löytämiseksi ja karkottamiseksi on lähtöisin oikeusministeriöstä. Arvostelijoiden mukaan tiukentunut linja on puhtaasti poliittinen, ja sillä halutaan kaunistella tilastoja poliisin työtehosta. Kuitenkin myös poliisien ammattiliitto arvostelee uusia toimintaohjeita, jotka "loukkaavat demokratiaa ja ihmisten oikeusturvaa".

"Ei-ruotsalaisen" näköisiä mutta maassa syntyneitä, täydellistä ruotsia puhuvia ja kouluttautuneita on Ruotsissa yhä enemmän, ja he ovat reagoineet voimakkaasti umpimähkäisiin henkilötarkastuksiin. Toiminta on myös omiaan kasvattamaan kuilua poliisin ja kansalaisten välille.

Eilen Ruotsin poliisin rajavartioyksikkö ilmoitti lopettavansa ihmisiä suututtaneet henkilötarkastukset, mutta järjestyspoliisi jatkaa niitä edelleen, kunnes asiasta annetaan uudet ohjeet.

Tukholman keskustassa järjestetään tänään mielenosoitus poliisin toimintaa vastaan. Mukana on muun muassa Ruotsin Punaisen Ristin nuorisojärjestö.

Katso Kari Lumikeron juttu (Kymmenen uutiset 9.3.2013)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.