Mainos

Ruotsissa kritisoidaan kuninkaallisten häiden kuluja

Lauantaina vietettävien kuninkaallisten häiden kustannukset ovat jälleen kerran nostattaneet Ruotsissa keskustelun monarkian korvaamisesta tasavallalla.

Vaikka kuningas itse pulittaakin omasta kukkarostaan noin miljoona euroa, joutuu jokainen Ruotsin palkansaaja hääkulujen maksumieheksi. Jos mukaan lasketaan myös esimerkiksi turvajärjestelyt ja nuorenparin linnan remontti, todelliset kulut yhteiskunnalle ovat kymmenkertaiset.

Lisäksi kuningashuone saa vuosittain tukea 12 miljoonaa euroa.

- Monet ruotsalaiset iloitsevat häähumusta, mutta median viime viikkojen yksipuolinen häiden seuranta on tulkittu monarkian ylistykseksi. Monet ovat tähän väsyneitä ja kyllästyneitä, ja he asettuvat kuningasvaltaa vastaan, sanoo Mona Broshammar Ruotsin tasavaltalaisyhdistyksestä.

Yhdistyksen jäsenmäärä onkin ollut tasaisessa nousussa siitä lähtien, kun kruununprinsessa Victorian ja Daniel Westlingin kihlaus julkistettiin. Toiveikkaimmat tasavaltalaisyhdistyksen jäsenet uskovat, että monarkia on jo kymmenen vuoden kuluttua historiaa.

Toiveet saattavat kuitenkin olla turhia, sillä kaksi kolmasosaa ruotsalaisista kannattaa edelleen monarkiaa hää- ja muista kuluista huolimatta.

- Kuningashuone rasittaa jokaista 15 kruunua vuodessa. Sen olen valmis mieluusti maksamaan, toteaa tukholmalainen Barbro Sundström.

- En ymmärrä, mitä hyötyä olisi tuhatvuotisen perinteen lakkauttamisesta, ihmettelee niin ikään Carl Robert Böös.

KATSO KARI LUMIKERON JUTTU

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.