Ruotsissa kehitetään hiilineutraalia terästuotantoa – vähentäisi merkittävästi Suomen päästöjä

Ympäristöystävällisemmällä terästuotannolla voitaisiin vähentää Suomen hiilidioksidipäästöjä 2:02

Ruotsissa kehitetään hiilineutraalia terästuotantoa, joka vähentäisi merkittävästi hiilidioksidipäästöjä. Rauta- ja terästeollisuuden osuus esimerkiksi Suomen hiilidioksidipäästöistä on 7 prosenttia.

SuomiAreenan tilaisuudessa kerrottiin SSAB, LKAB ja Vattenfall -yhtiöiden yhteistyössä kehittelemästä hiilineutraalista terästuotannosta, jossa rautamalmista valmistetaan terästä hiilen sijasta vedyn avulla.

Ruotsin Luulajaan rakennettavaan pilottilaitoksen on tarkoitus valmistua ensi vuonna. Hiilidioksidin sijasta prosessissa syntyy vettä.

– Pelkistäminen on tehty jo kymmeniä vuosia vedyn avulla ja vetyä osataan valmistaa, mutta näitä ei ole koskaan tehty teollisessa mittakaavassa, sanoo SSAB:n ympäristö- ja turvallisuusjohtaja Harri Leppänen MTV Uutisille.

Jotta hiilineutraali terästuotanto olisi mahdollista, sähköverkon on oltava kunnossa ja puhtaasti tuotettua sähköä on oltava riittävästi saatavilla.

– Mitä meillä on, ei riitä. Toisaalta investointeja ei ole ehkä syntynyt, koska ei ole ollut riittävän varmaa kysyntää hiilidioksidivapaalle sähkölle. Nyt kun tämäntyyppiset hankkeet menevät eteenpäin ja osoitetaan, että kysyntää on, niin varmaan investointihalukkuus lisääntyy, arvioi SSAB:n Leppänen.

– Nyt, kun pitää ylipäänsä yhteiskunnassa luopua fossiilisista polttoaineista, niin pitää panostaa paljon puhtaan sähköntuotannon kasvattamiseen. Pelkästään tämä (SSAB:n) Raahen tehdaskin tulevaisuudessa tarvitsee 300-600 isoa tuulivoimalaa vedyn tuottamiseksi, sanoo Aalto-yliopiston projektipäällikkö Karoliina Auvinen MTV Uutisille.

SSAB:n terästuotannon Suomessa ja Raahessa oli alustavan aikataulun mukaan tarkoitus olla hiilidioksiditonta vuonna 2040.

Rinteen hallituksen ilmastotavoitteessa tähtäin on kuitenkin vuodessa 2035, minkä vuoksi SSAB selvittää, voiko se kiristää aikatauluaan.

Lue myös:

    SuomiAreena-videot

    Uusimmat