Pienydinvoimala Suomeen? Outokumpu ja Fortum selvittävät

Tältä Loviisan ydinvoimalan turbiinihallissa näyttää 1:54
Tältä Loviisan ydinvoimalan turbiinihallissa näyttää. Juttu on tammikuulta.

Outokumpu on Suomen suurin sähkönostaja. Yhtiön toimitusjohtajan mukaan terästeollisuus tarvitsee riittävästi vähähiilistä ja kustannustehokasta energiaa.

Teräsyhtiö Outokumpu ja energiayhtiö Fortum aikovat selvittää Outokummun terästuotannon hiilidioksidipäästöjen vähentämistä kehittyvän pienydinvoiman (Small Modular Reactor, SMR) avulla. Yhtiöt kertovat allekirjoittaneensa asiasta aiesopimuksen.

Selvityksen tavoitteena on arvioida pienydinvoiman toteutettavuutta Suomessa. Ensi vaiheessa pyritään tunnistamaan mahdolliset liiketoimintamallit ja tekniset ratkaisut jatkokehitystä ajatellen. Mahdolliset investointipäätökset tehdään myöhemmin.

Yksi vaihtoehto pienydinvoimalan sijaintipaikaksi on Outokummun tehtaiden lähialueet Torniossa.

Outokummun toimitusjohtaja Heikki Malinen kertoo, että Outokumpu on Suomen suurin sähkönostaja. Jotta terästeollisuus pysyy kilpailukykyisenä Suomessa, tarvitaan hänen mukaansa riittävä määrä vähähiilistä ja kustannustehokasta energiaa.

– Tuuli-, aurinko- ja vesivoiman lisäksi energiaintensiivisillä teollisuudenaloilla ja koko yhteiskunnassa tarvitaan vakaata ja päästötöntä energiaa. Ydinvoima on tällä hetkellä siihen ainoa vaihtoehto. Siksi haluamme tutkia pienydinvoimaloiden tarjoamia mahdollisuuksia yhdessä Fortumin kanssa osana vastuullisuustyötämme, Malinen sanoo tiedotteessa.

Fortum on uudessa strategiassaan linjannut, että se haluaa edistää pohjoismaisen teollisuuden hiilidioksidipäästöjen vähentämistä ja kasvua tarjoamalla asiakkailleen puhdasta energiaa ja hiilidioksidipäästöttömiä ratkaisuja.

Alkuviikosta Fortum kertoi, että selvittää myös brittiläisen Rolls-Royce SMR:n kanssa mahdollisuuksia rakentaa pienydinvoimaloita Suomeen ja Ruotsiin. Lisäksi Fortum on solminut yhteistyösopimuksia ranskalaisen EDF:n, ruotsalaisen Kärnfull Nextin ja suomalaisen Helenin kanssa.

Venäjä on kirjelmöinyt Suomelle Pyhäjoen ydinvoimalan keskeyttämispäätöksestä 2:11
Venäjä on kirjelmöinyt Suomelle Pyhäjoen ydinvoimalan keskeyttämispäätöksestä.

Lue myös:

    Uusimmat