Ruotsinlaivan tanssilattian temmeltävät lapsilaumat turhauttivat Pertin – asiasta huomauttaminen vain pahensi tilannetta: "Olen kokenut oloni uhatuksi"

0:38

Seniorimatkailija Pertti Kuusisto kirjoitti HS:n mielipidekirjoituksessa, että risteilylaivojen tanssilattioille on mahdoton mahtua suuren lapsimäärän vuoksi. MTV Uutiset tavoitti Kuusiston, joka kertoo saaneensa tylyjä vastauksia niin lasten vanhemmilta kuin laivayhtiöltäkin.

Pertti Kuusisto ja hänen avovaimonsa ovat tottuneita matkailijoita, jotka risteilevät noin viisi kertaa vuodessa. Viime vuosina Kuusisto ei harmikseen ole päässyt nauttimaan risteilyn kohokohdasta, eli Silja Serenaden livemusiikin säestämästä tanssilattiasta.

– Harmittaa, kun pidän tanssimisesta, ja se on nyt tehty mahdottomaksi. Emme voi mennä viidentoista temmeltäjän joukkoon, kun ei meillä avovaimon kanssa ole silmiä selässä, Kuusisto kertoo.

Hänen mukaansa ongelma ei ole niinkään lapsissa, mutta risteilyohjelmissa ja viihtyvyydessä pitäisi huomioida myös aikuiset matkustajat. 

Kuusisto ja hänen avovaimonsa suunnittelevat matkansa niin, etteivät ne osu lapsiperheiden suosimiin aikoihin, kuten hiihtolomalle tai viikonloppuihin. Ongelma on kuitenkin toistunut useasti suunnittelusta huolimatta. 

– Lapsiperheet ovat nähtävästi niin tärkeä asiakaskunta, että heille sallitaan kaikki, Kuusisto sanoo.

– En tiedä onko ruotsinlaivoilla enää pallomeriä, mutta niiden tarkoitus on kadonnut. 

"Useista valituksista huolimatta palautetta ei oteta vakavasti"

Kuusisto kertoo antaneensa laivayhtiölle palautetta useaan kertaan kirjallisesti yhtiön verkkosivujen kautta, sekä suoraan laivan henkilökunnalle risteilyn aikana.

Viimeksi Kuusisto laittoi palautetta viime viikolla, mutta hänen mielestään palautteisiin on suhtauduttu vähätellen. 

Noin vuosi sitten Kuusisto päätti toimia ja lähestyi itse nuoria äitejä, jotka olivat saapuneet yökerhoon suurikokoisten lastenrattaiden kanssa. Hän kysyi heiltä, oliko yökerho heidän mielestään oikea paikka lastenvaunuille. 

– He katsoivat hyvin tuimasti ja vastasivat, että yhtä hyvin voisi kysyä, onko yökerho oikea paikka minun ikäiselleni, 70-vuotias Kuusisto kertoo. 

Kuusisto sanoo ymmärtävänsä laivayhtiötä, jonka keinot puuttua asiaan ovat rajatut. Hänen mielestään vanhempien pitäisi huolehtia, että myös kanssamatkustajat pystyvät nauttimaan matkastaan. 

– Vanhemmat ovat vaikuttaneet hyvin herkiltä huomautuksille, ja olen kokenut oloni uhatuksi niissä tilanteissa, Kuusisto sanoo. 

Laivayhtiö: "Tasapainottelemme kolmen miljoonan matkustajan toiveiden kanssa"

Silja Serenadea liikennöivän Tallink Silja Oy:n viestintäjohtaja Marika Nöjdin mukaan yhtiöllä ei ole yhtä asiakasryhmää, jota huomioitaisiin ylitse muiden.

Nöjd kuitenkin muistuttaa, että kyseinen Helsinki-Tukholman reitti on lapsiperheiden suosikki, mutta myös eläkeläisten, pariskuntien opiskelijaryhmien sekä aasialaisten turistien suosiossa. Matkustajia onkin siis sekalainen joukko, ja on vaikea välttyä yhteentörmäyksiltä.

– Risteilyillä on aina lapsia, mutta tietenkään ei ole tarkoitus, että lapset ovat jaloissa pyörimässä silloin, kun lattia on varattu tanssijoille, Nöjd sanoo.

Silja Serenaden alkuillan ohjelmassa on lapsille suunnattua ohjelmaa sekä koko perheen näytös, jonka jälkeen alkaa aikuisten tanssiaika. Vanhemmat saavat itse päättää, ottavatko lapsia mukaan yökerhoon, kunnes puolenyön jälkeen lapsia kehotetaan poistumaan. 

Hänen mukaansa kyseisestä asiasta ei ole tullut erityisen paljoa palautetta. 

– Meidän Suomi-Ruotsi-reitillä matkustaa vuosittain kolme miljoonaa ihmistä, joten tämä on tällaista tasapainottelua kaikkien toiveiden kanssa, Nöjd kertoo. 

Nöjdin mukaan vanhemmat ovat aina viimesijaisesti vastuussa lapsistaan ja siitä, etteivät he häiritse muita matkustajia. Hän kehottaa ottamaan yhteyttä laivan henkilökuntaan, jos mitä tahansa häiritsevää käytöstä esiintyy tanssilattialla tai muualla ravintolan tiloissa. 

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja