Ruotsin ydinvoimaloissa lisää ongelmia

Oskarshamnin voimalassa suljettuun vesijohtojärjestelmään pääsi tänään radioaktiivista vettä. Ringhalsin ydinvoimalan jäähdytysjärjestelmässä havaittiin eilen vuoto.

Ruotsin ydinvoimaloiden vastoinkäymiset jatkuvat. Tänään viranomaiset raportoivat Ringhalsin voimalan kakkosreaktorin sulkemisesta ja vuodosta Oskarshamnin voimalaitoksessa.

Kaakkois-Ruotsin rannikolla sijaitsevassa Oskarshamnin ydinvoimalassa havaittiin, että suljettuun vesijohtojärjestelmään oli päässyt radioaktiivista vettä. Syyksi epäillään vuotavaa venttiiliä.

Pohjoismaiden suurimman ydinvoimalan, Ringhalsin, kakkosreaktori pysäytettiin eilen, kun reaktorin jäähdytysjärjestelmässä havaittiin vuoto. Reaktori on ollut tähän asti voimalan neljästä reaktorista luotettavin ja se on toiminut kaksi viime vuotta moitteettomasti. Voimalan tuotantopäällikkö Lars Eliasson sanoo, ettei katkon kestoa tiedetä.

Myös Ringhalsin ykkös- ja kolmosreaktoreissa on ollut viime aikoina ongelmia. Ykkösreaktori voitiin käynnistää maanantaina muutaman viikon seisokin jälkeen. Seisokin aiheutti rikkoutunut kumitiiviste. Kolmosreaktori oli viime viikolla pysähdyksissä viallisten mittauslaitteiden vuoksi.

IAEA avuksi?

Ruotsin ydinvoimateollisuus päätti tänään pyytää hallitusta kutsumaan YK:n atomienergiajärjestön IAEA:n tarkastamaan Forsmarkin ydinvoimalan turvallisuutta.

Tällaisten tarkastusten valmisteluun menee yleensä noin vuosi. Tarkastukset saatetaan ulottaa myös Oskarshamnin ja Ringhalsin laitoksiin. Tarkoituksena on voittaa takaisin alan uskottavuutta.

- Forsmarkin tapahtumat ovat herättäneet huolta ruotsalaisissa ja ehkä muuttaneet suhtautumista ydinvoimaan. Näyttääksemme, että meillä on Ruotsissa hyvä turvallisuuskulttuuri ja että laitoksissamme ei ole kummallisuuksia, pyydämme IAEA:ta tarkistamaan ne, Oskarshamnin toimitusjohtaja Patric Ramberg sanoo.

Forsmarkin voimalan kaksi reaktoria on ollut suljettuna tämän kuun alkupäivistä asti. Kolmosreaktori saa olla käynnissä, mutta siitä on tehtävä turvallisuusselvitys helmikuun loppuun mennessä. Kakkosreaktorin kumitiivisteiden testaamisessa on ollut epäselvyyksiä, ja suljetun ykkösreaktorin kumitiivistettä uusitaan parhaillaan.

Ruotsissa on yhteensä kymmenen ydinreaktoria. Niiden osuus maan kokonaissähköntuotannosta on noin puolet.

(MTV3-STT-TT-Reuters-AFP-DPA)

Lue myös:

    Uusimmat