Ruotsin TeliaSonera-myynnillä vaikutusta

Valtion omistajaohjausosaston päällikkö Pekka Timonen arvioi, että ruotsalaisten tarve keskustella suomalaisten kanssa on nyt aikaisempaa suurempi. Ehdottoman määräysvallan takaaminen vaatii, että molemmat valtiot toimivat yhdessä.

Valtion omistajaohjausosaston päällikkö Pekka Timonen arvioi Ruotsin valtion omistusosuuden pienentymisen TeliaSonerassa heijastuvan myös Suomen valtion omistajapolitiikkaan.

- Jos jatkotoimenpiteitä tulee, niin ruotsalaisten tarve keskustella meidän kanssamme on aikaisempaa suurempi. Ehdottoman määräysvallan takaaminen vaatii, että molemmat valtiot toimivat yhdessä, Timonen arvioi.

Ruotsin valtio sai torstaina päätökseen kahdeksan prosentin siivun myymisen TeliaSonerasta. Ruotsin valtio säilyy osakemyynnin jälkeenkin noin 37 prosentin omistusosuudellaan TeliaSoneran selvästi suurimpana osakkeenomistajana. Lisämyyntejäkin voi olla tulossa, sillä siivun myymistä on luonnehdittu osakemyyntien ensimmäiseksi askeleeksi. Suomen valtio omistaa yhtiöstä vajaat 14 prosenttia.

- Olennaista meidän kannaltamme on, että Ruotsi valitsi tällaisen kokoluokan tälle osakemyynnille. Myynnin jälkeen Suomen ja Ruotsin valtioiden yhteenlaskettu omistus on hiukan yli 50 prosenttia. Se on selkeästi edelleen valtioenemmistöinen yhtiö, vaikkakin kahden valtion yhteisessä määräysvallassa, Timonen sanoo.

"Pörssinoteeraus on hirveän hyvä juttu"

Julkisuudessa on kyseenalaistettu joidenkin strategisesti tärkeiden valtionyhtiöiden kuten Fortumin oleminen pörssilistalla. Timosen mielestä tällaiset ajatukset eivät ole realistisia.

- Pitää muistaa, että valtiolle yhtiön pörssinoteeraus on hirveän hyvä juttu sen takia, että markkinat huolehtivat yhtiön tehokkuuden valvonnasta. Meillä ei ole mitään muuta valvonta- ja kontrollimekanismia, joka olisi lähimainkaan yhtä tehokas kuin arvopaperimarkkinat.

Timonen muistuttaa, että pörssiyhtiön arvonkehitys on aivan toisenlaista, kun markkinat pitävät omalta osaltaan huolen yhtiön tehokkuudesta.

-Keskustelussa tahtoo unohtua, että jos Fortumin kaltaista yhtiötä ruvettaisiin arvioimaan tasearvolla, niin kuin listaamattomia yhtiöitä tyypillisesti arvioidaan, niin sen arvostus olisi jotakin ihan muuta kuin nyt, Timonen napauttaa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat