Mainos

Ruotsin suojelupoliisi tarkastanut satoja ennen Nobel-juhlallisuuksia

Ruotsissa Suojelupoliisi Säpo on tarkastanut 700-800 ihmisen taustat tämänpäiväisten Nobel-juhlallisuuksien takia.

Tämänvuotiset Nobelin palkinnot jaetaan tänään. Lääketieteen, fysiikan, kemian, talouden ja kirjallisuuden palkintojenjako on Tukholmassa, kun taas rauhanpalkinto luovutetaan Oslossa.

Säpo kertoo tiedotteessaan, että tarkastettuihin kuuluu muun muassa juhlissa oleva henkilökunta. Kutsuvieraat eivät ole tarkastettujen joukossa. Rekistereiden tarkastukseen on kulunut Aftonbladetin mukaan jopa neljä viikkoa. Ruotsin Suojelupoliisi on tarkastanut taustat yhdistelemällä eri viranomaisten tietoja ja käyttänyt hyväkseen myös yleisiä tiedustelutietoja.

Aftonbladet muistuttaa, että Säkerhetspolisenin ensisijainen tehtävä on suojella kuningasperhettä, pääministeriä ja muita hallinnon edustajia, sekä korkea-arvoisia henkilöitä. Säpon mukaan Nobel-juhlien turvallisuus on suurin satsaus vuosiin. Erityisiä turvallisuusjärjestelyjä perustellaan lokakuisilla Pariisin terroristi-iskuilla, sekä Ruotsin korotetulla hälytystasolla.

Säpo korotti terrorivalmiuttaan viime kuussa tasolta kolme neljään viisiportaisella asteikolla. Säpo kuvaili tuolloin, että terrori-iskun mahdollisuus Ruotsissa oli noussut.

– Nobel-juhla on paikka, missä ruotsalaiset ministerit, koko kuningasperhe ja kansainväliset tähdet tapaavat ja maailman katse on kohdistunut meihin. Viranomaiset ovat tavallistakin valppaampia, kirjoitetaan Säpon tiedotteessa.

Tukholman poliisin tiedottaja Lars Byström toteaa Aftonbladetille, ettei Nobel-juhlan turvallisuusjärjestelyistä anneta tietoja. Tänä vuonna ei ole esimerkiksi kerrottu miten monta poliisia vartioi tapahtumassa.  

Byströmin mukaan Nobel-juhlaan ei kohdistu mitään erityistä uhkaa. Juhla vaikuttaa eniten Tukholmassa liikenteeseen.

– Meillä on tiesulkuja ja liikennejärjestelyjä, eniten konserttihallin lähellä, Byström kertoo.

Esimerkiksi Tukholmassa Kuninkaankatu suljetaan jo iltapäivällä ja lisäkatuja suljetaan iltajuhlan lähestyessä. Poliisi kehottaakin ihmisiä käyttämään Tukholmassa tänään oman auton sijasta julkista liikennettä.

Poliisit osoittavat mieltä

Samaan aikaan Nobel-juhlallisuuksien alun kanssa Tukholmassa nähdään myös poliisien mielenosoitus, kertoo Aftonbladet.

Ruotsin poliisi osoittaa Tukholmassa mieltään palkkansa, työympäristönsä ja vaikutusmahdollisuuksiensa takia. Mielenosoitus pidetään lähellä Nobel-juhlapaikkaa. Poliisimielenosoitukselta kiellettiin kovaäänisten käyttö.

– Meillä on soihtuja ja kylttejä, mutta koska emme saaneet lupaa kovaäänisille, niin teippaamme suumme, Tukholman poliisiliiton tiedottaja Tommy Hansson kertoo lehdelle.

Tukholman poliisin tiedottaja Lars Byströmin mukaan poliisimielenosoitukselle on annettu lupa 500 osanottajalle. 

Nobelin palkinnot jaetaan aina 10. joulukuuta, joka on ruotsalaisen Alfred Nobelin kuolinpäivä.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.