Ruotsin myrskytuhojen korjaus yhä kesken

Ruotsissa noin 50 000 kotitaloutta on edelleen ilman sähköä myrskyn jäljiltä. Vanhuksia on jouduttu evakuoimaan lämpimään ulkolämpötilan laskiessa pakkasen puolelle.

Etelä- Ja Länsi-Ruotsissa tasan viikko sitten riehuneen myrskyn korjaustyöt ovat yhä pahasti kesken. Noin 50 000 kotitaloutta on edelleen ilman sähköä ja yli 20 000 kotitaloudessa puhelimet ovat mykkinä.

Vanhuksia on evakuoitu lämpimään lämpötilan laskiessa ulkona pakkasen puolelle. Kotipalvelun saapuessa vierailulle on 90-vuotiaan Gulli Cederholmin luona pimeää ja kylmää.

- Odotan sähkön palaavan, Cederholmin kertoo.

Sähköt ovat poissa, eikä puhelin toimi. Kaasukeitin kuitenkin ilahduttaa.

- Voin valmistaa tällä ruokaa. Kaikki järjestyy, hän jaksaa uskoa.

Nestekaasupatterin avulla Cederholm aikoo pysyä omassa kodissaan, vaikka lämpötila on ulkona laskussa.

- Se toimii hyvin, mutta nyt sammutin sen, koska tuli liian lämmin. Laitan sen illalla päälle.

Kotipalvelu on evakuoinut lämpimään niin monta vanhusta kuin mahdollista. Cederholm uskoo pärjäävänsä itse.

Lähemmäs sata vanhusta on evakuoitu tähän mennessä Hässleholmissa, jossa noin 2500 kotitaloutta on edelleen ilman sähköä. Osa on mennyt ystävien ja vanhempien luo, toiset viety hoitokoteihin ja palvelutaloihin. Jos tilanne pahenee, lakkautetun varuskunnan rakennuksesta löytyy lisää tilaa.

- Tämä ei ole luksusta, mutta niille jotka ovat olleet muutamia päiviä ilman lämpöä uskon täällä olevan mukava nukkua lämpimässä sängyssä ja lämpimässä huoneessa, paikallisjohtaja Björn Svensson sanoo.

Sähköjen takaisin saamiseen uskotaan menevän vielä viikkoja.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 15.01.2005)

Lue myös:

    Uusimmat