Mainos

Ruotsin lintuinfluenssatapaus varmistui H5N1-tyypiksi

Kahdesta tukkasotkasta löytynyt virus on vahvistunut laboratoriotesteissä ihmiselle vaaralliseksi H5N1-tyypin virukseksi. Lintuinfluenssan vaarattomampaa H5-muotoa on puolestaan tavattu Ruotsissa jo useissa linnuissa.

Ruotsissa vahvistettiin tänään maan ensimmäiset H5N1-lintuinfluenssatapaukset. Virusta havaittiin kahdessa tukkasotkassa, jotka löydettiin maan kaakkoisrannikolta Oskarshamnista helmikuun lopussa. Lopulliset tulokset varmistuivat laboratoriokokeissa Britanniassa.

- Weybridgen laboratorio on vahvistanut sen, mitä epäilimme: virus on H5N1-tyyppiä, Ruotsin eläinlääkintäviraston laboratoriojohtaja Berndt Klingeborn sanoi.

Lintuinfluenssan H5-muoto on tarttunut Ruotsissa ainakin noin 30 luonnonvaraiseen lintuun, mutta vain Oskarshamnin tukkasotkien on vahvistettu tähän mennessä kantaneen ihmiselle vaarallista H5N1-tyyppiä. Sairastuneita lintuja on ollut myös etelärannikolla.

Lintuinfluenssa leviämiseen varaudutaan koko maassa. Kolmårdenin ja Skansenin eläintarhatkin ovat ryhtyneet rokottamaan lintujaan.

Kaikki EU:n lintuinfluenssatartunnat tutkitaan Weybridgen laboratoriossa. Oskarshamnin lintujen testitulosten valmistuminen viivästyi, koska laboratorion työtaakka on kasvanut nopeasti viruksen levitessä Euroopassa

(MTV3-STT-TT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.