Ruotsin kuninkaan Brunei-lausunnoista kova kohu

Ruotsin kuninkaan Kaarle XVI Kustaan puheet Brunein- vierailulla ovat nostaneet Ruotsissa kohun. Kuninkaan lausuntoja pidetään jopa perustuslain vastaisina.

Ruotsin kuninkaan Kaarle XVI Kustaan eiliset puheet Brunein-vierailulla nostivat Ruotsissa kovan metelin. Kuninkaan lausuntoja on pidetty jopa perustuslain vastaisina. Hovi on sittemmin tarkentanut kuninkaan puheita.

Kuningas tuli maanantaina Brunein-vierailunsa päättymisen yhteydessä pidetyssä lehdistötilaisuudessa kehuneeksi Brunein johtajan, sulttaani Hassanal Bolkiahin suhdetta kansaan läheiseksi. Ruotsin radion uutisten mukaan kuningas mainitsi, että sulttaani päästää sunnuntaisin kansalaisia puheilleen ja kättelee syntymäpäivänsä yhteydessä kaikki kansalaiset.

-Koen sen avoimemmaksi maaksi kuin mikään ajateltavissa oleva, kuningas sanoi.

Kuninkaan lausunnon tulkittiin olevan ristiriidassa Ruotsin hallituksen kannan kanssa. Ruotsi ja useat muut maat ovat arvostelleet Bruneita demokratian ja ihmisoikeuksien puuttumisesta.

Brunein sulttaani hallitsee maataan itsevaltaisesti. Naisilla on rajoitetummat oikeudet kuin miehillä eikä maassa ole käytännössä vapaata lehdistöä. Vaalit maassa pidettiin viimeksi vuonna 1962.

Kuninkaalla ei sanansijaa politiikassa

Ruotsin perustuslain mukaan kuninkaalla ei ole poliittista valtaa, vaan hänen asemansa valtionpäämiehenä on symbolinen. Kuningas ei ota kantaa politiikkaan eikä voi puhua etenkään vastoin hallituksen linjaa.

Valtio-opin professori Olof Petersson arvelee Ruotsin joutuneen perustuslailliseen kriisiin kuninkaan lausuntojen takia. Hän sanoo Aftonbladet-lehdelle, että kuninkaan asema olisi otettava arvioitavaksi hiljattain aloitetussa perustuslakiselvityksessä.

-Meillä ei voi olla diktatuurin kannattajaa valtionpäämiehenä, Petersson linjaa Svenska Dagbladetin mukaan.

Toinen hallitusmuotoasiantuntija, professori Olof Ruin puolestaan arvele, ettei kuninkaan puheilla voi olla kovin suuria seurauksia. Ruin kertoo Ruotsin radiolle kuninkaan sanomisia sopimattomiksi ja vakuuttaa pääministerin kertovan kuninkaalle, että myös hallitus pitää tapausta sopimattomana.

Uutistoimisto TT:n mukaan pääministeri Göran Persson aikoo ottaa tapahtuman puheeksi kuninkaan kanssa tämän palattua kotimaahan.

Hovin tiedottaja Elisabeth Tarras-Wahlberg on eilisillasta alkaen tarkentanut eri tiedotusvälineille kuninkaan puheita. Hän on sanonut kuninkaan puhuneen sulttaanista henkilönä eikä Brunein diktatuurista. Tarras-Wahlbergin vakuuttaa, ettei kuningas ollut tarkoittanut lausuntoaan puheenvuoroksi keskusteluun Brunein hallitusmuodosta.

-Kuningas ei anna lausuntoja muiden maiden poliittisista järjestelmistä eikä sitä paitsi omastammekaan, Tarras-Wahlberg sanoo.

Monarkialla kansan tuki

Monarkian lakkauttaminen nousee Ruotsissa silloin tällöin puheenaiheeksi. Kolmella maan seitsemästä valtiopäiväpuolueesta se on virallisena tavoitteena.

Mielipidemittausten mukaan kansan vankka enemmistö kuitenkin tukee monarkiaa.

Kolme oppositiopuolue kansanpuolueen kansanedustajaa on pyytänyt perustuslakivaliokuntaa tutkimaan, ovatko ulkoministeri Laila Freivalds ja pääministeri Göran Persson toimineet oikein hyväksyessään kuninkaan Brunein-matkan.

Kuningas jatkoi Kaukoidän-matkaansa eilisiltana Thaimaahan.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat