Mainos

Ruotsin ja Norjan telefuusion pohdinta jatkuu

Norjan hallituksen oli torstaina suostuttava Norjan ja Ruotsin teleyhtiöiden yhdistämisneuvottelujen jatkamiseen. Norjan suurkäräjien eli kansanedustuslaitoksen enemmistö vaati neuvottelujen jatkamista.

Keskiviikkoiltainen uutinen siitä, että Norjan hallitus oli keskeyttänyt norjalaisen Telenorin ja ruotsalaisen Telian salaiset neuvottelut mahdollisesta yhdistymisestä, nostatti suurkäräjillä poliittisen myrskyn. Norjan oppositiopuolueet kutsuivat keskipuolueista koostuvan hallituksen pääministerin Kjell Magne Bondevikin suurkäräjille heti torstaiaamuna ja vaativat neuvottelujen jatkamista. Hallituksella on takanaan vain neljäsosa kansanedustajista.

Oppositiopuolueet haluavat nähdä, millaiseen sopimukseen teleyhtiöiden yhdistymisneuvotteluissa voidaan päästä. Jos hallitus ei olisi taipunut, olisi se joutunut eroamaan. Pääministeri Bondevik perusteli neuvottelujen keskeyttämistä sillä, että ensin olisi voitu katsoa, mitä hyötyä teleyhtiöiden vapaasta kilpailusta olisi kuluttajille. Norjan telemarkkinoilla vapaa kilpailu alkoi tämän vuoden alusta. Bondevik vakuutti suurkäräjillä, että neuvottelut aloitetaan uudestaan.

Työväenpuolue, konservatiivinen höyre ja äärioikeistolainen edistyspuolue arvostelivat hallitusta taitamattomuudesta asian käsittelyssä.

Ruotsalainen Telia teki aloitteen yhdistymisneuvotteluista muutama kuukausi sitten. Aiheen antoi se, että Tanska myi TeleDanmarkin amerikkalaiselle telejätille Ameritechille viime syksynä, kerrottiin Telenorista.

Telenor on Norjan kuudenneksi suurin yritys. Sen liikevaihto on runsaat 22 miljardia kruunua eli 16 miljardia markkaa. Työntekijöitä on 19000. Ruotsin valtion omistaman Telian liikevaihto on 44 miljardia kruunua eli 32 miljardia markkaa ja työntekijöitä sillä on 34000. Yhdistymisestä koituisi vuosittain hyötyä kaksi miljardia kruunua.

Norjassa keskustellaan parhaillaan Telenorin omistuksesta. Jotkut ovat toivoneet ainakin sen osittaista yksityistämistä. Hallitus aikoo ottaa kantaa yksityistämiseen vasta keväällä.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.