Norjalainen hiihtotähti kärsii vielä vuoden jälkeenkin – aivotärähdyksen jälkioireet mullistaneet arjen: “Se on välillä melko rankkaa"

Urheilija ei niin sanotusti tervettä päivää näe. Tämän tietää etenkin norjalaishiihtäjä Heidi Weng, joka avautuu nyt hänen vuosi sitten tapahtuneen aivotärähdyksensä haitallisesta vaikutuksesta päivittäiseen arkeensa.

62 viikkoa sitten maastohiihtäjä kertoi Instagram-tilillään, että on kaatunut jäällä, lyönyt päänsä ja saanut aivotärähdyksen. Weng on sen jälkeen palannut kilpaladulle, mutta sanoo kärsivänsä edelleen kaatumisensa seuraamuksista.

– Päänsärkyni on aika lailla jatkuvaa, 31-vuotias Weng paljastaa norjalaismedia NRK:lle.

– Tarvitsen yleensä päivän aikana paljon enemmän lepotaukoja ja minun täytyy olla enemmän yksin. Se on välillä melko rankkaa.

Ongelma vie Wengiltä voimat, mikä tekee arkisistakin asioista haastavia. Sosiaaliset aktiviteetit, kuten osallistuminen maastohiihtokavereiden Martin Løwstrøm Nyengetin ja Synne Baklidin häihin, pakottavat myös maate.

– Tällaisista asioista väsyy muutenkin, mutta nyt olen täysin poikki, Weng kertoo.

– Se on vain tylsää. Se vaikuttaa psyykkisesti. Ajaminen on oikeastaan pahinta. Saatan joutua makuulle sen jälkeen. Tänäänkin heräsin, eikä minulla ollut päänsärkyä. Sitten se vain yhtäkkiä yllätti ja alkoi taas.

Päätavoite parantua

Weng kuuluu muun muassa viiden MM-kullan ja kahden Tour de Ski -voiton myötä Norjan nykyisen hiihtomaajoukkueen menestyneimpiin hahmoihin.

Jätettyään alkuvuonna MM-kisat kesken heikon harjoituspohjan ja liiallisen päänsäryn takia, pyrkii hän löytämään nyt saman tason, jolla oli ennen aivotärähdystään.

– Nyt olen vain päättänyt, että minun on yritettävä tehdä parhaani. Yritän treenata optimaalisesti. Joskus se on hyvin vaikeaa, ja joskus se sujuu hyvin, Weng sanoo.

Maajoukkuevalmentaja Sjur Ole Svarstad kannustaa Wengiä myös kovaan harjoitteluun.

– Täytyy todella jatkaa treenaamista, jos haluaa pysyä sillä tasolla, missä hän on ollut ja missä hän haluaa olla, hän sanoo NRK:lle.

– Hänellä voi olla hyviä ja huonoja päiviä, ja meidän on mukautettava harjoittelu ja palautuminen sen mukaan. Se on tärkeää. Hänen on kuitenkin tehtävä myös töitä. Hänen on treenattava hyvin, kuten todellisen huippu-urheilijan, seuraavien kuukausien aikana pysyäkseen kärjen mukana.

Tästä Weng on samaa mieltä.

– Samaan aikaan minulle on tärkeintä toipua täysin ja saada normaali arki sujumaan. Vaikka annan kaikkeni treeneissä, tiedän, että se maksaa paljon, kun pääsen kotiin. Minun on siis asetettava asiat tärkeysjärjestykseen ja pidettävä taukoja, Weng sanoo.

Toistaiseksi rytmi on ollut hänelle sopiva. Huhtikuun lyhyen tauon jälkeen hän on treenannut paljon toukokuussa. Hän kilpaili myös Fornebuløpetissä, jossa hän voitti 10 kilometrin vedon selvästi ajalla 34,55.

– En ole tainnut koskaan olla niin ylpeä itsestäni kuin sinä päivänä, hän jatkaa.

 

Lue myös:

    Uusimmat