Mainos

Ruotsin ex-pääministeri joutuu selittelemään kohuttua karkotusta

Ruotsin entinen pääministeri Göran Persson ja oikeusministeri Thomas Bodström joutuvat perustuslakivaliokunnan eteen selvittämään kahdeksan vuoden takaista karkotuspäätöstä.

Tapaus liittyy kahden terroriyhteyksistä epäillyn egyptiläismiehen kohuttuun karkotukseen joulukuussa 2001. Karkotukset tehtiin lopulta Ruotsiin tulleiden Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelun CIA:n agenttien avustuksella.

Asia nousi esille kun entisen ulkoministerin Anna Lindhin lehdistösihteeri Eva Franchell valotti uudessa kirjassaan tapahtumien kulkua.

Persson ja Bodström olivat jo aikanaan asiasta perustuslakivaliokunnan kuultavana. Silloin molemmat kiistivät tienneensä CIA-agenttien osuudesta karkotukseen.

Franchellin mukaan vastuu vieritettiin vuonna 2003 murhatulle Lindhille, jonka tehtävänä oli valmistella karkotusta. Franchell väittää tuoreessa kirjassaan, että myös Persson ja Bodström tiesivät CIA:n osuudesta tapahtumiin.

Ruotsia ja maan turvallisuuspoliisia Säpoa on arvosteltu voimakkaasti tapahtumista. Molempien egyptiläismiesten on kerrottu joutuneen kotimaassaan kidutuksen kohteeksi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.