Ruotsin aiheuttama sähkövaje ei ratkea lähiaikoina ja syykin on selvä – näin Suomen Energiavirasto suhtautuu kalliiseen tilanteeseen

Sähkön hinnan pilviin nostaneet ongelmat voivat jatkua Ruotsissa vuosia, arvioi Suomen Energiavirasto. Virasto ei aio valittaa EU:lle ruotsalaisten toimista, jotka paikallinen viranomainenkin on arvioinut EU-säädösten vastaisiksi.

Samalla kuin Suomea ovat kurittaneet kovat pakkaset, on korkea sähkön hinnan kohoaminen vastaavasti kurittanut sähkölämmitteisesti asuvia suomalaisia sekä teollisuutta.

Taustalla on se, että Ruotsin kantaverkkoyhtiö on viime keväästä lähtien rajoittanut sähkönsiirtoa Ruotsin ja Suomen sekä eräiden muiden maiden välillä. Koska iso osa Suomeen tuotavasta sähköstä tulee Ruotsin kautta, nostaa tämä sähkön hintaa Suomessa.

”Se on ruotsalaisten tehtävä valvoa”

Kotimaista Energiavirastoa vastaava Ruotsin viranomainen on jo marraskuussa antanut päätöksen, jonka mukaan kantaverkkoyhtiö rikkoi toimillaan EU-sääntelyä, joka vaatii yhtiötä tarjoamaan 70 prosenttia kapasiteetistaan sähkömarkkinoille. Konkreettisista toimista tilanteen korjaamiseksi ei ole kuitenkaan vielä kuulunut, vaan sähkömarkkinoita Suomen ja Ruotsin välillä rajoitetaan yhä.

Energiamarkkinoista vastaava johtaja Antti Paananen Energiavirastosta kertoo, että toistaiseksi se ei ole viemässä asiaa eteenpäin, vaan odottaa ruotsalaisten ratkaisevan itse myös Suomen tilannetta piinaavan ongelman. Energiavirasto valvoo ja edistää sivujensa mukaan energiamarkkinoiden tehokasta toimintaa.

– Se on ruotsalainen yhtiö, ja Ruotsin viranomainen on siinä toimivaltainen, Paananen kertoo.

Hänen mukaansa on mahdollista, että joku taho voi kannella Euroopan komissiolle asiasta, mutta mitään tällaista prosessia ei ole Energiavirastossa tilanteesta huolimatta aloitettu.

 – Ruotsin viranomainenkin todennut rikkomuksen, ja se on heidän tehtävänsä valvoa, miten asia korjataan. Seuraamme asiaa, Paananen sanoo.

Uudistukset vaativat jopa vuosia

Tilanteen taustalla on se, että Ruotsin kantaverkko ei kestä kaikkia sähkönsiirtoja maan sisällä. Ruotsissa on isoja ongelmia sähkönsiirrossa maan eri osien välillä, ja näitä puutteita helpottaakseen se rajoitti sähkön liikkuvuutta Ruotsin ja sen naapurimaiden välillä.

Paananen tarkentaa, että Ruotsin kantaverkkoyhtiön tekemät rajoitukset koskevat muun muassa sähkön siirtoa Suomesta Keski-Ruotsiin, mutta ei esimerkiksi siirtoa Ruotsista Suomeen. Norjan kantaverkkoyhtiö puolestaan alkoi pari viikkoa sitten rajoittaa sähkön siirtoa Etelä-Norjasta Keski-Ruotsiin.

Tuloksena valtaosa Ruotsin kautta Norjasta Suomeen tulevasta sähköstä jää nyt saapumatta.

– Taustalla on suurempia syitä, jotka vaativat isoja verkkoinvestointeja. Siellä on maan sisällä isoja ongelmia siirtokapasiteetissa, Paananen arvioi.

Lokakuussa Ruotsin kantaverkkoyhtiö jätti Ruotsin viranomaiselle hakemuksen siitä, että he saisivat poikkeuksen mainitusta kapasiteettisäännöstä ja voisivat jatkaa sähkön siirtämisen rajoituksia.

Paananen kertoo Energiaviraston antaneen asiaan jyrkän lausunnon, jossa todettiin, ettei sääntöjen vastaista toimintaa voida jatkaa. Paanasen mukaan myös Tanska ja Norja ovat kritisoineet ehdotusta.

Asia on Paanasen käsityksen mukaan paikallisen viranomaisen käsittelyssä.

Hänen mukaansa voi mennä vuosia, jopa kokonainen vuosikymmen, siihen, että maa saa sähköverkkonsa kuntoon. Sitä ennen Energiavirasto kuitenkin toivoo, että Ruotsin kantaverkkoyhtiö tekisi kaikki mahdolliset keinot sen eteen, että maan tilanteen vaikutuksia energiamarkkinoihin saataisiin vähäisemmiksi.

– Varmaan jotain rajoituksia tulee olemaan lähiaikoina, mutta pallo on ruotsalaisilla. Ei ole tullut mitään viestejä, että tilanne olisi ihan heti olisi muuttumassa, hän sanoo.

Video: Sähkön hintaan voi kuluttajana vaikuttaa kilpailuttamalla. Pörssisähkön ostajilla on ollut sähkön hinnan noustessa ikävät paikat.

Lue myös:

    Uusimmat