Caruna karsii verkkoinvestointeja ja moittii uutta hintojen hillitsemiseen tarkoitettua valvontamallia: "Rahat ei riitä"

Verkkoyhtiöt ovat valittaneet päätöksestä, jolla yritetään hillitä sähkönsiirron kallistumista.

Kymmenet sähköverkkoyhtiöt hakevat täytäntöönpanokieltoa Energiaviraston uudelle valvontamallille, jolla pyritään suitsimaan sähkön siirtohintojen korotuksia.

Asia käy ilmi markkinaoikeudelle toimitetuista valituksista. Uuden mallin täytäntöönpanon kieltämistä hakee yli 60 yhtiötä, joukossa muun muassa iso verkkoyhtiö Caruna.

"Rahat ei riitä"

Lisäksi yhtiöt hakevat muutosta itse pääasiaan eli Energiaviraston päätökseen uudesta valvontamallista.

Esimerkiksi Caruna vaatii, että oikeus kieltää heti päätöksen täytäntöönpanon kunnes valitus on lainvoimaisesti ratkaistu. Siihen asti tulisi Carunan mukaan noudattaa vanhan mallin mukaisia valvontamenetelmiä.

Verkkoyhtiöiden hinnoittelun uusi valvontamalli tuli voimaan vuoden alussa. Siirtohintojen on ennakoitu kohoavan myös jatkossa, mutta uuden mallin uskotaan hillitsevän hintojen nousua. Yhtiöiden mukaan niiden kyky investoida verkkoihin heikkenee.

Caruna kertoi keskiviikkona vähentävänsä investointejaan uuden valvontamallin takia. Yhtiön mukaan tämän vuoden investointeja on karsittu noin 60 miljoonalla eurolla.

– Meillä eivät rahat riitä viemään investointeja eteenpäin alkuperäisten suunnitelmien mukaisesti, sanoi Carunan talous- ja varatoimitusjohtaja Noora Neilimo-Kontio.

Caruna muun muassa lykkää suurjännitejohdon rakentamista Espoossa ja sanoo, että tuuli- ja aurinkovoiman liittämisajat verkkoon pitenevät. Vihdissä sähköverkon maakaapelointi lykkääntyy, ja Joensuussa energiahankkeita uhkaa viivästyä investointien hidastumisen takia, yhtiö listasi.

Caruna katsoo valituksessaan, että päätös uudesta valvontamallista on lainvastainen.

Laskuttamattomia tuottoja

Carunan mukaan tulevista sähkön siirtohintojen korotuksista ei vielä ole päätöksiä.

Neilimo-Kontio kertoi, että Caruna Oy:n asiakkailta ei ole aiempina vuosina laskutettu kaikkea sitä liikevaihtoa, joka valvontamenetelmien mukaan olisi voitu laskuttaa. Tällaisia laskuttamattomia tuottoja kutsutaan valvontamallissa alijäämäksi.

– Omistajamme ovat ikään kuin antaneet Caruna Oy:n asiakkaille maksuaikaa. Nyt meillä on mahdollisuus ja muutoksista johtuen kassavirrallinen tarvekin se kertynyt alijäämä sieltä seuraavien vuosien aikana tasata.

Sähkömarkkinoilla syttyi raju rahakiista – verkkoyhtiöt käärmeissään 1:05
Katso myös: Sähkömarkkinoilla syttyi raju rahakiista – verkkoyhtiöt käärmeissään

Lue myös:

    Uusimmat