Sähkön siirtohintoihin kaavaillut korotukset suututtivat suomalaiset taas: "Unettomia öitä tiedossa, kyllä ihminen ahtaalle ajetaan" – näin Caruna kommentoi väärinkäsitystä

Sähkön siirtohinta nousee, kärsivätkö maaseudun asukkaat epäreilusti? 7:27
Video: Huomenta Suomessa keskustellaan, kärsivätkö maaseudun asukkaat sähkön siirtohinnan korotuksista epäreilusti.

Sähkönjakeluyhtiö Carunan ympärillä kuohahti jälleen, kun yhtiö väläytti tällä viikolla tarvetta nostaa sähkön siirtohintoja tulevaisuudessa.

MTV Uutisten Facebook-sivuilla uutinen kirvoitti lukijoilta tulenkatkuisia kommentteja.

– Eikö meillä ole mitään keinoa laittaa tähän piste. Alkaa jurppimaan tämä meininki. Hirveetä ihmisten rahastusta. Onko meidän maksettava yrityksen investoinnit? Sanon minä, että ei, yksi kommentoija totesi.

– Kohta tulee halvemmaksi ostaa iso dieselgeneraattori ja käyttää sitä silloin ku tarvitsee virtaa, toinen keskusteija uumoili. 

Osa oli huolissaan sähkölaskun kasvusta. Viime vuonna sähkön kokonaishinta nousi keskimäärin kymmenen prosenttia.

– Taas unettomia öitä tiedossa. Kyllä ihminen ahtaalle ajetaan. Nyt jo töllissä lämpötilat mahdollisimman alhaiset ja valot pois päältä joka käänteessä, kun jäätävät sähkölaskut saa kylmähien otsalle... Puolet palkasta menee jo pelkkään sähkölaskuun kylmänä kuukaudessa, eräs kommentoija toteaa.

Caruna vastaa: "Ei hinnankorotuksia näkyvissä"

Carunan toimitusjohtaja Tomi Yli-Kyyny kertoo MTV Uutisille, että hänen viestinsä tilinpäätöstiedotteessa tulkittiin väärin. Yli-Kyynyn mukaan hinnankorotuksia ei ole tällä hetkellä suunnitteilla, vaan hän kertoo halunneensa ottaa tiedotteessa laajemmin kantaa alan tilanteeseen.

– Tällä hetkellä ei ole minkäänlaista näkymää, että hinnankorotuksia tehtäisiin tässä yhteydessä, Yli-Kyyny sanoo.

Tiedotteessa kuvaillaan, että sähkön jakeluyhtiöissä on meneillään poikkeuksellinen vaihe, kun 10–15 vuodessa joudutaan toteuttamaan 40–60 vuoden investoinnit. 

– Tämä aiheuttaa paineita jakeluhintojen korotuksiin, joita voidaan kuitenkin kohtuullistaa jaksottamalla verkon rakentamiskustannusten asiakasvaikutukset nykyistä pidemmälle aikavälille, teksti jatkuu.

Uusia keinoja kustannusten hillitsemiseksi?

Yli-Kyyny kertoo halunneensa tuoda tiedotteessa esiin sähkönjakeluyhtiöiden haasteita harvaan asutuilla alueilla, joilla on pitkästi sähkökaapelia käyttöpaikkaa kohti. Caruna törmää tähän ongelmaan etenkin Caruna Oy -yhtiön jakelualueella Pohjois-Pohjanmaalla ja maan länsi- ja luoteisrannikolla.

Jotta lain vaatima toimitusvarmuus saadaan varmistettua myös näillä alueilla, täytyy sähkökaapelit siirtää ilmasta maahan tai metsistä teiden varsille, mikä taas maksaa ja tuo painetta sähkön siirtohintojen korotuksiin.

Hinnoissa on siis korotuspaineita, vaikkeikaan ehkä välittömiä. Niitä hillitäkseen Yli-Kyyny kertoo kannattavansa viime syksynä julkaistussa Partasen raportissa esitettyjä lakimuutoksia, jotka voisivat laskea säävarmojen sähköverkkojen rakentamisen kustannuksia.

– Meille käyvät kaikki keinot, joilla voitaisiin välttää maakaapelointia ja kustannuksia erilaisilla kaupallisilla ratkaisuilla, Yli-Kyyny sanoo. 

Yli-Kyynyn mukaan akku voisi olla paikoin jopa parempi vaihtoehto kuin maakaapelointi. Toinen vaihtoehto olisi hänen mukaansa sopia sähkönsaannin varmistamisesta esimerkiksi sellaisen maatilan kanssa, jolla on oma generaattori. Silloin sähköä voitaisiin ohjata sähkökatkon aikana lähialueille. Tällainen toiminta ei ole tällä hetkellä mahdollista.

Taloussanomat kertoi keskiviikkona Carunan hakeneen lisäaikaa hinnankorotusten tekemiselle. Taloussanomien tietojen mukaan Caruna on jättänyt Energiavirastolle pidennyshakemuksen, joka mahdollistaisi hintojen korottamisen tavallista pidemmällä aikavälillä.

Energiavirasto on määritellyt verkkoyhtiöille neljän vuoden jaksoille kokonaishinnoittelutason, jota yhtiö ei saa ylittää. Jos hinnoittelu on alijäämäistä, voi yhtiö korottaa hintoja seuraavankin neljän vuoden aikana. Caruna haluaisi Taloussanomien mukaan jaksottaa pidennystä vielä pidemmälle aikavälille.

Lue myös:

    Uusimmat