Mainos

Ruotsikin keskustelee Venäjän uhkasta

Ruotsalaistutkijoiden mukaan Ruotsin ei tule sulkea pois Venäjän uhkaa. Maan ulkopolitiikan veteraanit puolestaan tyynnyttelevät puheita.

Venäjän uhka on noussut jälleen osaksi Ruotsin turvallisuus- ja puolustuspoliittista keskustelua.

Joukko ruotsalaisia puolustuspolitiikan tutkijoita varoitteli tänään Svenska Dagbladetissa, että Ruotsin ei tule sulkea pois Venäjän uhkaa.

Asiantuntijoiden mukaan Venäjä on ryhtynyt tänä vuonna vahvistamaan sotilaallista voimaansa ja kykyään. Kallis varusteluohjelma jatkuu vuoteen 2015. Niin kauan kuin Venäjän politiikka ja demokratia eivät ole vakaita, Venäjän uhkaa ei voi sulkea pois, tutkijat totesivat.

Kirjoittajat ovat Ruotsin puolustusvoimien tutkimusinstituutin FOI:n tutkijoita ja ottavat kirjoituksellaan osaa puolustusvoimien määrärahoista käytävään keskusteluun.

Ensi viikolla esiteltävässä budjetissa on odoteltavissa supistuksia puolustusmäärärahoihin. Näiden supistusten vuoksi puolustusministeri Mikael Odenberg erosi viime viikolla.

Entinen ulkoministeri Jan Elisasson kuitenkin tyynnytteli uhkapuheita.

- En näe, että Venäjä uhkaisi Ruotsia, Eliasson arvioi.

Eliasson puhui tänään Olof Palme -keskuksen seminaarissa Tukholmassa Ruotsin, Suomen ja EU:n ulko- ja turvapolitiikasta.

Myös Ruotsin ulkopolitiikan nestori ja ulkoministeriön aiempi kabinettisihteeri Sverker Åström torjui puheita, että Venäjä olisi uhka Ruotsille.

- Hölynpölyä, Venäjä ei ole ole uhka Ruotsille, Åström totesi.

Olof Palme -keskuksen seminaariin osallistunut entinen ulkoministeri Erkki Tuomioja toisti käytäväkeskustelussa näkevänsä mieluusti Suomessakin lehtiotsikoita, joissa kerrottaisiin puolustusministerin jättävän tehtävänsä. Hän viittasi Odenbergin tuoreeseen eroon ja puolustusministeri Jyri Häkämiehen Yhdysvaltain-puheeseen, jossa tämä puhui Venäjän turvallisuushaasteesta Suomelle.

(MTV3-STT)

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.