Mainos

Ruotsi odottaa yhä lupaa Assangen kuulemiseen

Ruotsin viranomaiset odottavat yhä Ecuadorilta tietoja siitä, milloin he pääsisivät kuulemaan Wikileaks-vuotosivuston perustajaa Julian Assangea. Häntä epäillään Ruotsissa seksuaalirikoksista vuonna 2010.  

Assange pakeni Ecuadorin Lontoon-suurlähetystöön kesäkuussa 2012 välttääkseen luovutuksen Ruotsiin ja on ollut siellä siitä lähtien. Jutun pääsyyttäjä Marianne Ny myönsi tänään lehdistötilaisuudessa, ettei tutkinta ole edennyt.  

-En nähnyt tuolloin mitään syytä Assangen erikoiskohtelulle, Ny perusteli, kun häneltä tivattiin, miksei Assangea kuultu lähetystössä heti vuonna 2012.  

-On onnetonta, ettei tutkinta ole edennyt. Siinä mielessä tämä on ollut epäonnistuminen, syyttäjä jatkoi.  

Ny antoi periksi kannassaan ja ilmoitti viime vuoden keväällä, että kuulustelut voidaan järjestää Lontoossa. Asia ei ole kuitenkaan edennyt. Ny sanoo muuttaneensa kantaansa, koska hovioikeus moitti häntä passiivisuudesta asian edistämisessä.  

Ruotsi saattaisi luovuttaa?

Assange pakeni lähetystöön, koska pelkäsi että Ruotsi luovuttaisi hänet Yhdysvaltoihin, jossa häntä odottaisivat syytteet mittavista tietovuodoista.

Keskiviikkoiltana Ruotsin televisiossa lähetetyn Uppdrag Granskning -ohjelman ennakkotietojen mukaan Assangen pelolle on perusteita.  

Ohjelman mukaan Ruotsi saattaisi luovuttaa Assangen Yhdysvaltoihin, jos luovutusta vaadittaisiin muilla perusteilla kuin vakoiluepäilyllä. Ohjelman mukaan Ruotsi torjuisi automaattisesti vakoilun luovutusperusteena, koska sitä pidetään poliittisena rikoksena.  
Assange kieltäytyi ohjelmassa kommentoimasta raiskausepäilyjä tai sanomasta, katuuko jotakin.  

-Haluat, että paljastan yksityiskohtia asiasta. Oikea paikka sellaiselle on ruotsalaisen syyttäjän virallinen kuuleminen, jota hän on vältellyt kuusi vuotta. Oikea paikka ei ole Ruotsin televisio, Assange kuittasi.  

Assangen piilottelun aikana valtaosa häneen kohdistuneista seksuaalirikosepäilyistä on vanhentunut. Raiskausepäily vanhenee vasta elokuussa 2020.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.