Ruotsi lopettaa Julian Assangea koskevan raiskaustutkinnan

Ruotsissa lopetetaan tietovuotaja Julian Assangeen kohdistuva raiskaustutkinta.

Assangea on epäilty raiskauksesta, joka olisi tapahtunut Ruotsissa vuonna 2010. Syy tutkinnan päättämiseen on syyttäjäviraston mukaan se, että jutun syyteoikeus olisi vanhentumassa ensi vuonna. Lisäksi Assangea vastaan ei ole onnistuttu keräämään tarpeeksi näyttöä.

Syyttäjän päätöksestä on mahdollista vielä valittaa.

– Kaikki tutkinalliset toimenpiteet, mitä on voitu tehdä, on nyt tehty. Mutta todisteet eivät riitä jatkamiseen, sanoi Ruotsin syyttäjäviraston varajohtaja Eva-Marie Persson. Persson kuitenkin lisäsi, että hän on pitänyt asianomistajan syytöksiä Assangesta luotettavina.

Raiskaustutkinta on keskeytetty jo kertaalleen sen jälkeen, kun Assange pakeni lähetystöön piileskelemään luovutusta Ruotsiin ja Yhdysvaltoihin.

Ecuador karkotti huhtikuussa Assangen lähetystöstään. Sen jälkeen myös raiskaustutkinta avattiin uudelleen.

Assangea voi odottaa luovutus Yhdysvaltoihin

Aiemmin vuosia Ecuadorin suurlähetystössä Lontoossa piileskellyt Assange taistelee parhaillaan brittioikeudessa välttääkseen luovutuksen Yhdysvaltoihin, missä häntä odottaa parikymmentä syytettä hänen perustamaansa Wikileaks-sivustoon ja sen tietovuotoihin liittyen.

Assange istuu myös parhaillaan vajaan vuoden tuomiotaan Belmarshin vankilassa takuuehtojen rikkomisesta. Assange on kuulemisissa Britanniassa pyytänyt toistuvasti päästä vapaaksi takuita vastaan.

Assangen luovuttamisesta Britanniasta Yhdysvaltoihin aloitetaan pääkäsittely 25. helmikuuta. Siellä häntä vastaan nostetuista syytteistä voi seurata enimmillään jopa 175 vuoden vankeustuomio.

Lue myös:

    Uusimmat