Mainos

Ruotsi mukaan Schengeniin

Ruotsin parlamentti ratifioi EU:n sisärajojen valvonnan lopettavan ns. Schengen-sopimuksen eilen, mutta ei aio panna täytäntöön kaikkia sopimukseen sisältyviä määräyksiä ennen vuotta 2000.

Sopimusta kannatti selvä enemmistö eli 231 kansanedustajaa ja vastusti 39 lähinnä vihreiden ja vasemmiston kansanedustajaa. Ruotsin täytyy vielä yhdenmukaistaa lainsäädäntöään sopimuksen mukaiseksi ja tehdä muutoksia raja-asemilla, muun muassa lentokentillä. Ruotsi haluaa myös säilyttää mahdollisimman vapaan liikkumaoikeuden Pohjoismaissa.

Vastustajat sanoivat, että sopimuksen takia kansalaisten valvonta lisääntyy ja pakolaispolitiikka muuttuu kovemmaksi. Kannattajien mielestä sopimus takaa entistä vapaamman Euroopan.

Schengen-sopimus lopettaa passitarkastuksen allekirjoittajamaiden sisärajoilla, mutta muuttaa ulkorajojen valvontaa tiukemmaksi ja lisää poliisien yhteistyötä.

Sopimuksen allekirjoittajamaista Saksa, Ranska, Belgia, Hollanti, Luxembourg, Italia, Espanja, Portugali ja Itävalta ovat jo käytännössä alkaneet poistaa kontrollipisteitä yhteisiltä rajoilta. Pohjoismaista Ruotsin lisäksi vain Suomi ja Tanska ovat allekirjoittaneet sopimuksen. Norja ja Islanti ovat solmineet yhteistyösopimuksen Schengen-maiden kanssa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.