Mainos

Ruotsi lykkää maanpuolustuslijauksia Georgian vuoksi

Suomalaisten ja ruotsalaisten yhteissotaharjoitus. Kuva: puolustusvoimat.

Ruotsi lykkää keskipitkän aikavälin maanpuolustuslinjauksensa ensi vuoden puolelle. Syy ovat Georgian tapahtumat, jotka pakottavat Ruotsin arvioimaan uudelleen puolustuskykynsä. Ruotsia kohahduttaa tieto, jonka mukaan nykyisessä valmiudessa armeijan saattaminen edes osoittaiselle liikekannalle kestää kokonaisen vuoden.

Ruotsin hallitus on valmistellut jo pitkään yhdessä opposition kanssa puolustusselontekoa, joka piti siunata valtiopäivillä lähiviikkoina. Nyt maanpuolustuksen linjanvedot vuodesta 2010 viideksi vuodeksi eteenpäin menevät uusiksi.

— Tätä nykyä 10 000 miehen saattaminen taisteluvalmiuteen kestää vuoden. Siinä ajassa moni sota on jo käyty, jos niin vakavaan tilanteeseen jouduttaisiin, sanoo Ruotsin puolustusministeri Sten Tolgfors.

Ruotsi - kuten moni muukin EU-maa - on pitänyt pahimpana turvauhkanaan kansainvälistä terrorismia ja ympäristökatastrofeja. Nyt näkemys länsinaapurissa on muuttumassa.

— Välitön uhka Ruotsia kohtaan ei ole kasvanut viime viikkoina, tämä täytyy sanoa ruotsalaisille. Mutta pitkällä aikavälillä puolustuslaitos on vakuutuksemme, jonka pitää pystyä kohtaamaan uusia haasteita, puolustusministeri linjaa.

Ruotsin hallitus arvosteli ehkä kärkkäämmin kuin yksikään muu Eu-maa Venäjän toimia Kaukasiassa ja monet ruotsalaiset tuntuvat pelkäävän uutta uhkaa idästä.

— Kansainväliset tehtävät ovat opettaneet, että toimiin on ryhdyttävä ennen kuin tilanne karkaa käsistä. Tämä koskee myös Ruotsin turvallisuutta tulevaisuudessa, Tolgfors sanoo.

Ruotsin puolustusvalmius on kiivaan keskustelun kohteena, sillä varusmiesarmeijaa ollaan säästöjen takia käytännössä ajamassa alas.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.