Mainos

Ruotsi lupaa turvata Suomea

Ruotsi lupaa sotilaallista tukea Baltian maille ja Suomelle, jos niitä uhataan - ja edellyttää samaa myös niiltä.

Ruotsin kanta perustuu ensi kuun alussa voimaan astuvan Lissabonin sopimuksen solidaarisuusjulistukseen. Julistuksen mukaan muiden EU-jäsenmailla on velvollisuus antaa tukensa kaikin keinoin, mikäli johonkin EU-maahan kohdistuu aseellinen hyökkäys. Tuen on kuitenkin noudateltava YK:n sääntöjä.

Ruotsin puolustusministerin mukaan maa tulkitsee julistusta yksiselitteisesti: se ei aio katsoa sivusta, jos naapurimaihin hyökätään.

- Ei voi olla tilannetta, jossa uhka kohdistuu vain yhteen maahan lähialueella. Emme pysyttele passiivisina, jos naapurimaata uhataan. Edellytämme myös, että nekään eivät ole passiivisia, jos meitä uhataan, puolustusministeri Sten Tolgfors totesi MTV:n uutisille.

Tolgforsin mukaan kyse olisi suoranaisesta sotilaallisesta tuesta ulkoisessa uhkatilanteessa, ja hän mainitsee erikseen Suomen sekä Baltian maat. Ministerin mielestä EU:n valmiusjoukot, joihin muun muassa Suomi, Ruotsi ja Viro ovat osallistuneet, voitaisiin tarvittaessa ottaa käyttöön. Tällainen joukko koottiin edellisen kerran keväällä 2008 ja uusi päivystysvuoro on vuonna 2011.

- Saimme yhdessä kokoon EU:n tähän mennessä parhaan nopean toiminnan joukon. Voimme osallistua yhdessä kriiisinhallintaan lyhyellä varoitusajalla. Yhteiset harjoitukset ovat jo arkipäivää, ja niiden tarkoitus on lujittaa maailmanrauhaa, hehkuttaa Tolgfors.

- Ruotsin solidaarisuuspäätös merkitsee turvapolitiikan sopeuttamista EU:n uuden perussopimuksen mukaiseksi. Seurauksena on entistä tiiviimpi sotilaallinen yhteistyö lähialueilla.

Tolgfors kuitenkin korostaa, että kyse ei ole sotilaallisesta liittoumasta, vaan Natoon kuuluvien ja siihen kuulumattomien maiden luontevasta yhteistyöstä.

Katso Kari Lumikeron raportti Tukholmasta

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.