Mainos

Ruotsi kielsi lihantuonnin yksityishenkilöiltä

Ruotsi on liittynyt niiden maiden joukkoon, jotka ovat kieltäneet lihan tuonnin ulkomailta.

Ruotsin maatalousvirasto on kieltänyt yksityishenkilöiltä lihan, maidon ja meijerituotteiden tuonnin ulkomailta. Kiellolla pyritään estämään suu- ja sorkkataudin leviäminen Ruotsiin. Kielto koskee myös Suomesta tuotavia elintarvikkeita, ja päätöksen arvellaan lopettavan rajakaupan maiden välillä lähes kokonaan.

-Kiellon pituudesta emme voi sanoa tällä hetkellä mitään, sillä tilanne muuttuu tunnista toiseen ja päivästä toiseen. Tästä syystä olemme päätyneet kieltämään tuonnin toistaiseksi, sanoi maatalousviraston pääjohtaja Ingbritt Irhammar. Tuontikielto koskee vain yksityishenkilöitä.

Tuontikielto koskee vain yksityishenkilöitä. Kaupallista elintarviketuontia rajoittaa ainoastaan aiempi kielto eläinperäisten elintarvikkeiden tuonnista maista, joissa on tavattu suu- ja sorkkatautia. Ruotsiin saapuvia matkustajia kehotetaan tästä päivästä lähtien jättämään kaikki tuomansa liha- ja maitotuotteet tulliin hävitettäväksi.

-Olen täysin tietoinen siitä, että päätös vaikuttaa yksityishenkilöihin ja rajakauppaan, sanoi maatalousviraston pääjohtaja Ingbritt Irhammar. Hänen mukaansa eläinsairauksien tartuntatilanne on kuitenkin niin vaarallinen, että tämänkaltainen päätös oli syytä tehdä.

Suomi harkitsee vastausta

Suomen maa- ja metsätalousministeriö harkitsee tämän päivän kuluessa, miten Ruotsin elintarvikkeiden tuontikieltoon vastataan, kertoi maa- ja metsätalousministeri Kalevi Hemilä STT:lle. Hemilän mukaan Ruotsin maatalousviraston päätös on täysin EU:n sisämarkkinasäännösten vastainen.

Tuontikieltopäätöksen on tehnyt Ruotsin maatalousvirasto, jolla on maassa itsenäinen asema. Hemilän mukaan Ruotsin maa- ja metsätalousministeriö ei päätökseen puutu. Suomen maa- ja metsätalousministeriössä harkitaan perjantain kuluessa, miten Ruotsin maatalousviraston päätökseen reagoidaan. Maatalousviraston päätöstä vastaava menettely olisi Hemilän mukaan kuitenkin säädösten vastaista.

(MTV3-STT-TT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.