Ruotsin vaalitaistelu jatkuu tiukkana, voittajia on kaksi – tulosta saatetaan joutua odottamaan jopa keskiviikkoon saakka

Ruotsin vaalitaistelu jatkuu tiukkana – tulosta saatetaan joutua odottamaan jopa keskiviikkoon 3:14
Ruotsin vaalitaistelu jatkuu tiukkana – tulosta saatetaan joutua odottamaan jopa keskiviikkoon

Ruotsissa on aamuyhdeksästä asti Suomen aikaa äänestetty valtiopäivävaaleissa. Asetelma maan kahden poliittisen blokin välillä on edelleen äärimmäisen tasaväkinen. Lopullista tulosta saatetaan joutua odottamaan jopa keskiviikkoon asti. 

Etukäteen on varmaa, että pääministeri Magdalena Anderssonin sosiaalidemokraatit säilyttävät selvästi suurimman puolueen aseman. Toiseksi suurimman puolueen asemasta sen sijaan käydään tiukkaa taistoa. Asetelma punavihreiden ja porvarien välillä on erittäin tasainen.

Ruotsidemokraatit ovat menestyneet mielipidemittauksissa ja tällä hetkellä näyttää, että se saattaa kiilata perinteisen pääoppositiopuolueen kokoomuksen ohi. Äänestysaika päättyi kello 21, mutta äänestys jatkuu edelleen paikoin, koska jonoon ennen äänestysajan päättymistä ehtineet saavat äänestää. 

MTV:n toimittaja Kitta Kohonen kertoo tunnelmia paikan päältä Tukholman Södermalmissa yhdessä MTV:n vaaliasiantuntija Kimmo Grönlundin kanssa.

– Tällä hetkellä näyttää siltä, että vaaleissa on kaksi voittajaa: sosiaalidemokraatit ja ruotsidemokraatit.  

Grönlund yhtyy Kohosen näkemykseen. 

– Viime hetken mielipidemittaukset näyttävät pitävän paikkansa. Myös hieman ehkä yllättäen ympäristöpuolue vihreät on parantamassa tulostaan. Aina on häviäjiä ja erityisen pettynyt on varmaan maltillisen kokoomuksen Ulf Kristersson, joka oli toivonut parempaa tulosta. Nähtäväksi jää, kuinka suureksi kokoomuksen tappio muodostuu.

Mikäli nykyinen tulos jäisi pysyväksi, se tarkoittaisi käytännössä sitä, että nykyinen pääministeri Magdalena Andersson jatkaisi tehtävässään. Vielä on kuitenkin aikaista lähteä julistamaan voittoa.

– Tälläkin hetkellä edelleen jonotetaan äänestämään, vaikka vaalihuoneet sulkeutuivat jo tunti sitten. 

– Osa äänistä lasketaan vasta keskiviikkona. Totta kai toivotaan, että tänä iltana saataisiin jo vaalitulos. Ennakkoääniä ja ulkomailta tulevia ääniä tulee vielä.

Ruotsissa ollaan perinteisesti suomalaisia innokkaampia äänestäjiä. Ruotsin edellisissä vaaleissa 2018 äänestysaktiivisuus oli 87 prosenttia. 

Ruotsissa raportoitiin jo aiemmin äänestypäivänä pitkistä jonoista äänestyspaikoilla eri puolilta maata. Vaaliviranomaisen edustaja kertoi Expressen-lehdelle pitävänsä mahdollisena, että ääntenlaskun aloittaminen hiukan viivästyy tämän takia.

Lue myös:

    Uusimmat