MTV Uutiset paikalla: Ruotsin vaalitaistossa ratkaisun hetket, kovin vääntö porvariblokissa – "Katastrofi maltilliselle kokoomukselle"

Katso video: MTV:n toimittaja Kitta Kohonen raportoi Tukholman Södermalmilta, missä jono äänestyspaikalle luikertelee pitkänä.

Hallitusvaihtoehtojen puntit ovat käytännössä tasan äänestyspäivän lähestyessä iltaa. Ruotsidemokraatit saattaa nousta toiseksi suurimmaksi puolueeksi.

Ruotsissa on aamuyhdeksästä Suomen aikaa äänestetty valtiopäivävaaleissa, joissa asetelma maan kahden poliittisen blokin välillä on äärimmäisen tasaväkinen. Uutistoimisto TT:n mukaan äänestäjät ovat olleet aamusta asti vilkkaasti liikkeellä eri puolilla maata.

Äänestysvilkkaus näkyy Tukholman Södermalmin kaduilla, missä jono äänestyspaikalle luikertelee pitkänä.

Paikan päällä oleva MTV:n toimittaja Kitta Kohonen uskoo, että vaalien jälkeen edessä ovat vaikeat hallitusneuvottelut.

– Ensinnäkin tämä on hirvittävän tasaväkistä. Toisekseen, jos ajatellaan näitä blokkeja, niin nehän ovat sisäisesti ristiriidassa keskenään. (Magdalena) Anderssonin joukkueessa vasemmisto ja keskusta ovat kuin koira ja kissa, eli ei oikein päästä yhteisymmärrykseen asioista, Kohonen sanoo.

Kohosen mukaan pääministeri Andersson saattaa jopa toivoa, että sosiaalidemokraatit voisivat jatkaa hallituksen vetämistä yksin

– Hän [Andersson] on ollut aika hiljaa siitä, mitä puolueita ottaisi hallitukseensa, jos punainen blokki voittaa.

Porvareilla omat pulmansa

Porvariblokilla on omat sisäiset erimielisyytensä. Ruotsidemokraatit saattaa nousta ohi perinteisen pääoppositiopuolueen maltillisen kokoomuksen.

Toiseksi suurimman puolueen asemasta käydään tiukkaa taistoa. Ruotsidemokraatit ovat menestyneet mielipidemittauksissa.

– Tämä on katastrofi maltilliselle kokoomukselle. He olivat ajatelleet olevansa pääministeripuolue, ja varmaan näin onkin, koska mikään puolue ei julkisesti myönnä, että haluaisi ottaa ruotsidemokraatteja hallitukseen.

Vaikka muut puolueet eivät haluaisi ottaa ruotsidemokraatteja tulevaan hallitukseen, gallupmenestys kasvattaa puolueen puheenjohtajan Jimmy Åkessonin valtaa. Tämän tietää myös Åkesson itse.

Anderssonilla sauma jatkaa pääministerinä

Lähes varmaa on, että Ruotsiin syntyy lopulta jälleen vähemmistöhallitus, jota osa puolueista tukee tapauskohtaisesti hallituksen ulkopuolelta.

Etukäteen on varmaa, että pääministeri Magdalena Anderssonin sosiaalidemokraatit säilyttävät selvästi suurimman puolueen aseman. 

– Anderssonilla on se hyvä, että hänellä on henkilökohtaisesti poliitikkona suuri kannatus kansan keskuudessa. Nähtäväksi jää, todella jännittävä ilta tulossa! Kohonen sanoo.

Valtiopäivävaalien lisäksi Ruotsissa järjestetään samaan aikaan myös alue- ja paikallisvaalit. Äänestys päättyy kello 21 Suomen aikaa.

MTV Ruotsissa: Vaalitaistelu ratkeaa huomenna – nämä asiat puhuttavat 4:23
Näin MTV:n Skandinavian avustaja Kari Lumikero kuvasi lauantaina aiheita, jotka puhuttavat Ruotsissa vaalien alla

Lue myös:

    Uusimmat