Ruotsalaispurjehtijat seilaavat Suomessa – matkustusrajoitukset yhä voimassa, säännöissä on kuitenkin huviveneen kokoinen porsaanreikä

Ruotsalaispurjehtijat ovat hämmentäneet Ahvenanmaalla liikkuvia viime päivinä. Alueella on nähty Ilta-Sanomien mukaan yllättävän paljon ruotsalaisveneilijöitä – siihen nähden, että ruotsalaiset eivät saa koronan takia tällä hetkellä matkustaa Suomeen tai Suomessa muutoin kuin välttämättömästä syystä.

– Itäsatamassa tai Maarianhaminassa ei näkynyt ruotsalaisia, mutta kun tulimme Eckeröstä takaisin viime sunnuntaina, näimme muun muassa ennen Länsisatamaa purjeveneen, jossa oli Ruotsin lippu ja joka lipui merivartioston laivan ohitse, Iltasanomien lukija kertoo lehden haastattelussa.

Lukijan mukaan ruotsalaisia on liikkunut Ahvenanmaalla myös maissa.

"Ruotsalaisten maahantuloon tarvitaan pätevä syy"

Sisärajaliikenteen rajatarkastuksista Turun, Vaasan ja Ahvenanmaan satamissa vastaava Länsi-Suomen merivartiosto on huomannut matkustaja-alusten henkilöliikenteen lisääntyneen.

– Maahantulon estämistapaukset ovat johtuneet viime aikoina enimmäkseen siitä, että Ruotsin kansalaisia ja Ruotsissa lomamatkalla olevia muiden maiden kansalaisia pyrkii tulemaan vapaa-ajanmatkalle Ruotsista Suomeen, Länsi-Suomen merivartiosto kertoo rajavartiolaitoksen tiedotteessa.

Länsi-Suomen merivartiosto muistuttaa, että koronan takia tehdyt matkustusrajoitukset koskevat Ruotsista tai Ruotsin kautta saapuvia matkustajia. Se tähdentää, että maahantuloon tarvitaan pätevä syy, kuten työmatka, kiinteistön omistaminen Suomessa tai läheiset perhesuhteet.

Huviveneet saavat tulla Suomeen Ruotsistakin

Länsi-Suomen merivartioston kenttäjohtaja Benny Paulsson kertoo Ilta-Sanomille, että vaikka Suomen sisärajat on suljettu ruotsalaisilta, Ruotsista saa tulla huviveneellä Suomeen.

Maihin he eivät periaatteessa saa nousta, mutta valvonta on Paulsonin mukaan käytännössä mahdotonta.

Rajavartiolaitoksen mukaan Schengen-maiden välinen huvialusliikenne on rajavalvonnan näkökulmasta  mahdollista rajoituksetta, eikä huviveneillä ole velvollisuutta saapua rajatarkastukseen. 

Merialueen lisäksi huviveneellä on mahdollista saapua Suomeen myös Suomen ja Ruotsin välisellä jokirajalla.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja