Teollisuusliiton Riku Aalto MTV:lle: Hallitus petti lupauksensa, missä on kutsu neuvotteluihin?

Teollisuusliiton Riku Aalto: Hallitus ei ole pitänyt lupauksesta kiinni – kutsua neuvotteluihin ei ole näkynyt, vaikka lakot loppuivat 1:04
VIDEO: Teollisuusliiton Riku Aalto: Hallitus ei ole pitänyt lupauksesta kiinni – kutsua neuvotteluihin ei ole näkynyt, vaikka lakot loppuivat.

Hallituksen leikkaukset työttömyysturvaan tulevat heijastumaan syksyn työmarkkinaneuvotteluihin. Työntekijäpuoli hakee kompensaatiota muun muassa muutosturvan parannuksilla, kertoi Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto MTV:n Uutisextrassa. 

– Yksi asia, joka varmasti nousee esille syksyn neuvotteluissa palkankorotuksen ja muiden asioiden lisäksi, on muutosturvan parantuminen. Erilaisten irtisanomiskorvausten ja vastaavien parantaminen. Kun työttömyysturvaa leikataan näin isolla kädellä, kompensaatiota etsitään työehtosopimusneuvottelujen kautta, totesi Riku Aalto

Hallitus ei ole pitänyt lupauksesta kiinni

Ay-liike on pettynyt hallitukseen, joka lupauksista huolimatta ei ole käynnistänyt minkäänlaisia neuvotteluja työmarkkinaosapuolten kanssa.

Työministeri Arto Satonen (kok.) totesi useaan otteeseen lakkojen aikana, että hallitus ei neuvottele ammattiyhdistysliikkeen kanssa niin kauan kuin lakot jatkuvat. Lakkoja ei ole ollut moneen viikkoon, mutta kutsua neuvotteluihin ei ole näkynyt.

– Minun tietojeni mukaan ei ole käyty minkäänlaisia neuvotteluja. Tosiaan maan hallituksen toimesta ilmoitettiin, kun toimet olivat päällä, että toimien aikana ei neuvotteluja tai keskusteluja käydä vaan sitten kun ne ovat loppuneet ja vaikka niitä ei ole päällä, ei kuitenkaan mitään neuvotteluja ole käynnistetty.

Aalto: Lakoilla on ollut väliä

Vaikka palkansaajapuoli on lakkoillut laajasti Suomen hallituksen työmarkkinauudistuksia ja sosiaaliturvaleikkauksia vastaan, tämä ei ole vaikuttanut hallituksen toimintaan. Riku Aallon mukaan lakot eivät kuitenkaan ole olleet turhia, vaikka hallituksen uudistukset etenevät eduskunnassa.

– En koe, että olemme hävinneet tämän erän, emme tiedä mitä kaikkia vaikutuksia meidän toimillamme on ollut. Tässä oli muun muassa hallituksen riihi, jossa oli poikkeuksellisesti, että kaikkia toimenpiteitä mitä oli ajateltu ei toteutettukaan.

Kuten?

– Meillä oli epäilys, että tulee lisää leikkauksia ja heikennyksiä, jotka kohdistuvat samoihin työntekijöihin tai samoihin ryhmiin.

SAK:n hallitus kokoontuu 13. toukokuuta. Silloin keskustellaan tämänhetkisestä tilanteesta ja päätetään mahdollisista uusista toimenpiteistä.

Katso Riku Aallon koko haastattelu alta.

Lue myös:

    Uusimmat