Ruotsin junaliikenteen pysäyttänyt puhelinjärjestelmän häiriö on korjattu – suomalainen Annika jäi asemalle jumiin yli tunniksi

Ruotsissa seisahduksissa olleet junat liikkuvat jälleen, kertovat useat ruotsalaismediat.

Tunteja kestäneen seisahduksen syynä oli Ruotsin liikenneviraston puhelinjärjestelmän häiriö.

Häiriö iski alkuillasta, jolloin liikenteessä oli vielä runsaasti junia. Junat pääsivät jatkamaan matkaa illalla hieman kello yhdeksän jälkeen Suomen aikaa.

Liikenneviraston lehdistöpäällikkö Bengt Olsson kertoi uutistoimisto TT:lle, että loppuillaksi on kuitenkin luvassa vielä laajoja myöhästymisiä.

–  Korvaava liikenne loppuu kello 23. Sen jälkeen on enimmäkseen tavaraliikennettä. Kun matkustajaliikenne alkaa taas aamuviideltä, toivomme pääsevämme takaisin aikatauluun, Olsson sanoo TT:lle.

Häiriöiden uskotaan syntyneen keskiviikon aikana tehdystä puhelinpäivityksestä. Eri palveluntarjoajan tuottama varajärjestelmä ei myöskään toiminut. Mikään ei Ruotsin liikenneviraston mukaan viittaa kyberhyökkäykseen.

MTV Uutisiin yhteyttä ottanut Annika Vilén kertoo, että hän on ollut poikansa Emilin kanssa matkalla Malmöstä Tukholmaan, mutta juna on ollut jo tunnin pysähdyksissä asemalla Nassjössä. Kuulutuksissa matkustajille kerrotaan raideliikenteen seisovan koko maassa.

Sähköt junassa kuitenkin toimivat ja tunnelma on rauhallinen. Käytännössä juna vain seisoo asemallaan. Matkustajat pääsevät myös jaloittelemaan junasta halutessaan.

Konduktööri kertoi Euroopan reissulta palaamassa olleille Viléneille, ettei vastaavaa ole sattunut aiemmin hänen urallaan.

Vilénin kuuleman mukaan hätäviestit toimivat, vaikka muu puhelinliikenne ei toimikaan.

Junaliikenne pysäytettiin turvallisuustoimena

Liikennevirasto kertoi aikaisemmin junien pysäyttämisen olleen turvallisuustoimenpide. Koska puhelinyhteydet liikenteen ohjauskeskusten ja junankuljettajien välillä eivät vaikuttaneet toimineen, turvajärjestelmä käski junia ajamaan hitaasti asemille ja jäämään sinne.

Junien sähköjärjestelmät toimivat koko ajan, joten kaikki junat pääsivät asemille.

–  Nyt se (liikenne) alkaa kulkea kaikkialla, missä se on ollut pysähdyksissä. Näitä paikkoja ei ole niin paljon kuin alun perin luultiin. Puhelinpalvelussa ei ole ollut ongelmia pohjoisessa eli Uppsalan ja Gävlen pohjoispuolella. Ongelmana on kuitenkin se, että useimmat junat lähtevät Tukholmasta tavalla tai toisella. Liikenteeseen se on vaikuttanut, tietysti, Olsson sanoo.

Uutista päivitetty kauttaaltaan kello 22.03.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja