Mainos

Junien liikennesotkun taustalla kehno ohjeistus: Toimivaa varajärjestelmää ei osattu käyttää

1:51

Liikennevirastosta vahvistetaan MTV Uutisille, ettei junaliikenteen sekoittanut vika johtunut ulkopuolisesta palvelunestohyökkäyksestä.

Junaliikenne ajautui tänään ongelmiin, koska aikataulutietoja liikenteenohjaukselle ja junien kuljettajille toimittava järjestelmä ja sen varajärjestelmä kaatuivat.

Vian korjaaminen kesti poikkeuksellisen pitkään, ja sen taustalla on osin surkuhupaisiakin piirteitä. Projektipäällikkö Atte Kanerva Liikennevirastosta kertoo, että pääjärjestelmä ja sen ensimmäinen varajärjestelmä kaatuivat yhtä aikaa. Toiseen varajärjestelmään ei saatu yhteyttä, koska sen käyttöön ei ollut saatavilla toimivia ohjeita.

Ohjeet olivat olemassa, mutta VR:n asentajilla oli käytössään väärä nettiosoite, joten ohjeita ei saatu käyttöön.

Junat saatiin lopulta liikkeelle, kun alkuperäinen järjestelmä käynnistettiin uudelleen.

Virheistä viisastuneena Liikennevirasto pyrkii parantamaan työntekijöidensä osaamista paremmalla koulutuksella.

Vian syystä ei tietoa

Vielä ei ole varmaa tietoa siitä, mikä aiheutti junaliikennettä häirinneen Liikenneviraston tietojärjestelmävian, kertoo osastonjohtaja Petri Rönneikkö Liikennevirastosta. Ensitietojen perusteella on epätodennäköistä, että kyseessä olisi jonkinlainen hyökkäys. Rönneikön mukaan nykyaikana sitä ei kuitenkaan voida sulkea pois, ja myös tähän on varauduttu. Tietojärjestelmän toimittaja selvittää asiaa parhaillaan.

– Tietojärjestelmissä on monia osa-alueita aina tietoliikenteestä itse fyysisiin järjestelmiin ja niihin liittyviin komponentteihin, joihin tämä ongelma voi rajautua. Tässä vaiheessa meillä ei ole mitään selkeää kuvaa siitä, mikä osa-alue on pettänyt, mutta jokin on tietysti mennyt pieleen. Se on aivan selvä, Rönneikkö sanoo.

Vika koski sekä lähi- että kaukoliikenteen junia koko maassa. Myös osa jo liikkeelle lähteneistä junista kadotti aikataulutiedot, jolloin ne joutuivat pysähtymään.

Vika uhkasi halvaannuttaa koko junaliikenteen. Ongelma kesti noin kaksi tuntia.

– Tällä hetkellä Liikennevirasto keskittyy täysimääräisesti liikenteen palauttamiseen ja siihen, että saadaan junaliikenne sujuvasti sujumaan, Rönneikkö sanoi STT:lle iltapäivällä.

Ei pitäisi toistua ihan heti uudestaan

Rönneikkö ei osannut sanoa, kuinka usein ja millä tavalla järjestelmiä ja varajärjestelmiä testataan. Hänen tiedossaan ei ole kuitenkaan, että niissä olisi ollut jotain suuria ongelmia.

– Tässä on vielä paljon asioita, jotka täytyy selvittää. Pääasia on, että junaliikenne saataisiin normaalisti toimimaan.

Rönneikkö ei pidä todennäköisenä, että vastaava ongelma toistuisi kovin nopeasti uudestaan.

– Alustava tieto on se, että kyseessä on ollut sentyyppinen häiriö, joka on normaalein toimenpitein kohtuullisen nopeasti korjattavissa.

VR kertoi ongelmien ilmenemisen jälkeen, että asiakkaat voivat tänään kuluitta perua ja tehdä muutoksia matkalippuunsa. Korvaavia linja-autoja ei järjestetä, vaan matkustajat ohjataan seuraavaan mahdolliseen junayhteyteen. VR:n mukaan matkaliput käyvät tänään kaikissa junissa ostetulle yhteysvälille.

VR kertoo verkkosivuillaan, että useita junia on edelleen myöhässä. Myöhästymiset jatkuvat iltaan asti, mutta huomenna junien pitäisi olla aikataulussa.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.