Junat yli 13 tuntia myöhässä, tuhansien matka viivästyi kolmen eri ratavaurion vuoksi – Jukolan viesti vei bussitkin junamatkustajia auttamasta

Junaliikenne sekaisin sähköratavaurioiden takia - jopa yhdeksän tunnin myöhästymisiä, vuoroja peruttu 4:07
Junaliikenne sekaisin sähköratavaurioiden takia - jopa 13 tunnin myöhästymisiä, vuoroja peruttu

Rataverkon viat ovat aiheuttaneet häiriöitä junaliikenteeseen sunnuntai-illan ja maanantain aikana. Myöhästymisiä on luvassa maanantai-iltapäivään saakka, kertoo VR.

Kolme erillistä vikaa rataverkossa ovat aiheuttaneet häiriöitä sekä kauko- että lähijunaliikenteeseen sunnuntai-illasta saakka.

Viat on saatu korjattua mutta häiriöt etenkin kaukojunaliikenteessä häiriöt jatkuvat vielä iltapäivään saakka, arvioi VR:n liikenne- ja turvallisuusjohtaja Nina Mähönen. 

– Sanoisin, että liikenne normalisoituu iltapäivällä tai illan aikana, viimeistään huomenna. Kyllä aika mittavia myöhästymisiä asiakkaille aiheutuu kaiken kaikkiaan. Lähiliikenteessä ne junat, mitkä saamme liikkeelle, pysävät varmaankin hyvin aikataulussaan.

Osa eilen illalla liikkeelle lähteneista yöjunista saapuu perille vasta iltapäivällä. 

Esimerkiksi Helsingistä Kemijärvelle sunnuntaina kello 19.29 lähtenyt Intercity 265 -juna on myöhässä noin 13 tuntia. Lisäksi useita kaukoliikenteen junavuoroja on peruttu.

Mähösen mukaan korvaavia kuljetuksia ei ole pystytty riittävästi järjestämään viikonloppuna järjestetyn suunnistustapahtuman Jukolan viestin vuoksi.

– Valitettavasti bussiliikennekin on ollut tukossa pääradalla Jukolan viestin vuoksi.  Valtakunnan bussiliikenne on ollut aika pitkälti sitä hoitamassa. Eli ei ole pystytty riittävästi järjestämään.

– Normaalisti meillä on hyvät sopimuskumppanit ja busseja ympäri Suomen. Nyt on ollut poikkeuksellinen viikonloppu sen suhteen, että myös bussiliikenne on ollut tukossa.

Ongelmat koskevat tuhansia matkustajia

Mähösen mukaan junaliikenteen häiriöt sunnuntai-illan ja maanantain aikana koskevat useita tuhansia matkustajia. 

Ongelmat johtuvat kolmesta erillisestä viasta rataverkossa.

Sunnuntaina illalla Tampereen ja Seinäjoen välillä ilmennyt kaapelivika aiheutti kaukojunaliikenteeseen parin tunnin viivästyksiä. Vika saatiin korjattua myöhään illalla.

Hieman myöhemmin Tampereen ja Parkanon välillä ilmeni sähköratavaurio, minkä vuoksi osa yöjunista myöhästyi yli 9 tuntia. Vika saatiin korjattua maanantaiaamuna.

Lisäksi maanantaina aamulla hieman ennen aamuseitsemää alkanut turvalaitevika seisautti lähijunaliikenteen kokonaan Helsingin ja Kivihaan sekä Helsingin ja Oulunkylän välillä. Vika saatiin korjattua kahdeksan jälkeen aamulla.

– Nämä ovat toisistaan täysin riippumattomia vaurioita. Pääradan sähköratavauriossa ratalinjan sähköistys ei ole toiminut eikä sähkövetureita ei ole saatu läpi. Turvalaitevika tarkoittaa, että signaaleja ei saada radasta juniin ja toisin päin.

– Tarkempaa tietoa syistä ei vielä ole mutta hypoteeseja toki on. Nämä ovat tyypillisiä esimerkiksi ukkostilanteissa ja kaapelivaurioiden yhteydessä. Väyläviraston ja Fintrafficin kanssa analysoidaan tarkemmin, kun akuutti tilanne on ohi.

VR:n puhelinasiakaspalvelu oli maanantaina aamupäivällä pahasti ruuhkautunut. 

– Suosittelen ottamaan yhteyttä asiakaspalveluun verkkosivujen kautta. Nettilomakkeen kautta voi hakea korvauksia myös jälkikäteen.

– Tottakai tämä tilanne harmittaa asiakkaita ja myös meitä harmittaa.

Lue myös:

    Uusimmat