Ruokakauppojen vahvat oluet ja limuviinat näkyvät terveydessä, 160 kuolemaa vuodessa enemmän kuin ennen uudistusta – heitä viina vie hautaan

Alkoholikuolemat lisääntyivät, kun A-oluet tulivat kauppoihin – näin liikakäyttö vaikuttaa yksilöön ja yhteiskuntaan 14:44
Mikä lasketaan alkoholikuolemaksi? Katso koko haastattelu videolta.

Alkoholista aiheutuneet kuolemat ovat lisääntyneet sen jälkeen, kun alkoholilakia uudistettiin vuonna 2018.

MTV Uutiset Live kertoo ja näyttää kun tapahtuu. Se on toimitus, joka elää uutispäivää kanssasi.

Seuraa jatkuvaa lähetysvirtaa yhden ruudun kautta osoitteessa mtvuutiset.fi ja MTV Katsomossa.

Vuonna 2018 voimaan tullut alkoholilain uudistus on vaikuttanut haitallisesti suomalaisten terveyteen, kertoo MTV Uutiset Livessä vieraillut THL:n tutkimusprofessori Pia Mäkelä.

Lain näkyvimmät muutokset olivat vahvojen oluiden ja limuviinoiksi kutsuttujen juomasekoitusten ilmestyminen ruokakauppoihin sekä Alkojen aukio-oloaikojen pidentyminen tunnilla arkipäivisin.

– Kauhean moni on varmasti tykännyt siitä, että lähikaupassa on aiempaa laajempi valikoima oluita ja juomasekoituksia. Mutta kätevyys, helppous ja hyvä valikoima tarkoittavat, että niitä saatetaan juoda enemmän kuin jos ne olisi vähän pidemmän matkan päässä. Se heijastuu haittoihin, Mäkelä sanoo.

Uudistuksen seurauksena yhä useampi näyttää vaihtaneen keskioluen vahvempiin alkoholijuomiin. Mäkelä kertoo, että vaikka alkoholin kokonaiskulutus ei lisääntynyt, alkoholikuolleisuus alkoi samassa yhteydessä kasvaa.

Lakimuutoksen jälkeen alkoholiin on kuollut vuosittain noin 160 suomalaista enemmän. Vuonna 2020 alkoholiperäisiin tauteihin ja myrkytyksiin kuoli noin 1700 ihmistä, minkä lisäksi humalaan liittyvät tapaturmat tappoivat noin 500 henkilöä.

Mäkelän mukaan eniten kuolemia on nähty ryhmissä, joissa alkoholikuolleisuus on muutenkin suurta. Viina vie hautaan etenkin keski-ikäisiä miehiä ja matalatuloisia. Näyttää siltä, että pitkään ja paljon alkoholia käyttäneet ovat alkaneet juoda entistä enemmän, mitä heidän maksansa ei ole kestänyt.

Nuorten alkoholin käyttö on 2000-luvulla vähentynyt. Mäkelän mukaan on kuitenkin nähtävissä viitteitä siitä, että etenkin teinityttöjen humalajuominen on lisääntynyt, mitä selittää juomasekoitusten käytön yleistyminen. "Limuviinojen" on pelätty houkuttelevan etenkin nuoria juomaan.

Runsas alkoholin käyttö vaaraksi keholle ja mielelle

Säännöllinen runsas alkoholin käyttö on kiistatta haitallista terveydelle: se vaurioittaa lähes jokaista elintä.

Juominen aiheuttaa esimerkiksi sydän- ja verisuonitauteja, syöpiä sekä maksasairauksia. Humalassa onnettomuusriski kasvaa. Alkoholin tiedetään myös heikentävän unta ja rapauttavan mielenterveyttä.

Lääkärikunta ei pitänyt alkoholilain uudistusta hyvänä asiana eikä mieli ole viidessä vuodessa muuttunut. Alkoholiperäiset sairaudet ja onnettomuudet kuormittavat jo ennestään kriisissä olevaa terveydenhuoltojärjestelmää.

Mäkelä ei usko, että alkoholilaki ottaa takapakkia ja vahvempien juomien myynti lopetetaan. Hän kuitenkin toivoo nykyisten kontrollivälineiden pysyvän ennallaan. Käytännössä tämä tarkoittaisi Alkon monopolin jatkumista ja viinien pitämistä poissa ruokakaupoista.

Alla olevalla videolla lääkäri kertoo, miten alkoholin liikakäyttö näkyy hänen työssään.

Miten alkoholin liikakäyttö näkyy terveydenhuollossa? 4:21
Näin alkoholin liikakäyttö näkyy terveydenhuollossa.

Lue myös:

    Uusimmat