Ruokailutottumukset omaksutaan jo vuoden iässä – erityisesti epäterveelliset tavat säilyvät

Imetyksen ilosanoma 8:32

Lasten ruokavalioon ja ruoan terveellisyyteen kannattaisi kiinnittää huomiota jo lasten ollessa 1–2-vuotiaita. Tuoreen tutkimuksen perusteella tuolloin luodaan ravitsemuksellinen perusta, joka pysyy monilla myöhempään lapsuuteen.

Yllä olevalla videolla puhutaan imetyksestä, äidinmaidon terveyshyödyistä ja sopivasta vieroittumisiästä.

Journal of Nutrition -lehdessä julkaistun tutkimuksen tulokset perustuvat 633:n tutkimuksen alussa yksivuotiaan lapsen seurantaan. Ruokailutottumuksia selvitettiin vuosittain, kunnes lapset olivat kahdeksanvuotiaita.

Yksivuotiaana lapsilla oli kaksi selvää ruokailumallia. Toiset noudattivat monipuolisen terveellistä ruokavaliota, jossa painotettiin kasviksia, kalaa, oliiviöljyä sekä valkoista ja punaista lihaa ja vältettiin valmisruokia ja sokeria. Toisten ruokavaliossa oli puolestaan paljon huonoja rasvoja, sokeria, sokerimehuja ja makeisia ja vähänlaisesti kalaa, oliiviöljyä tai maitoa.

Vuosittain toistetuissa arvioinneissa ruokavalioiden havaittiin olevan suhteellisen pysyviä.

Kaksivuotiaana epäterveellisesti ruokailevista 70 prosenttia söi edelleen epäterveellisesti kahdeksanvuotiaana. Terveellistä ruokavaliota kaksivuotiaana noudattavista puolestaan 45 prosenttia söi edelleen terveellisesti kahdeksanvuotiaana.

Tulokset pitää varmistaa suuremmissa tutkimuksissa, mutta ne viittaavat ensimmäisten elinvuosien aikaisen ruokavalion määrittävän myöhempää ravitsemusta. Erityisesti tämä näyttäisi koskevan epäterveellistä ruokavaliota.

Lisätutkimuksissa olisi hyvä selvittää myös, millainen vaikutus nyt havaituilla eroilla on lasten terveyteen.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.​​​​​​​

Lue myös:

    Uusimmat