Mainos

Ruoka Suomessa EU:n keskiarvoa kalliimpaa

Tilastokeskuksen mukaan Suomessa ruoka on reilusti EU:n keskiarvoa kalliimpaa.

Tilastokeskuksen runsas vuosi sitten tekemän hintavertailun mukaan ruoka, juomat ja tupakka olivat Suomessa peräti 30 prosenttia EU:n keskiarvoa kalliimpia.

Keväällä 2003 kerätyissä hintatiedoissa ei vielä näy Suomen alkoholiveron alennuksen vaikutus. Pelkän ruoan hintaindeksi oli lähempänä EU:n keskitasoa, mutta ruokakin oli meillä vuosi sitten 22 prosenttia EU:n keskiarvoa kalliimpaa. Varsinkin vihannekset maksoivat Suomessa muuta EU:ta enemmän, kun taas kalan sekä maidon, juuston ja kananmunien hinnat olivat lähempänä keskitasoa.

Tilastokeskuksen mukaan koko Euroopan kalleimmat maat olivat vuosi sitten Norja ja Islanti. Seuraavina listalla tulivat Irlanti, Sveitsi ja Tanska. Suomi oli listalla kuudes ja Ruotsi seitsemäs.

Tutkimukseen kerättiin yhteensä 450 tuotteen hintatiedot kaikista nykyisistä EU-maista sekä Norjasta, Islannista ja Sveitsistä sekä Turkista, Romaniasta ja Bulgariasta. Halvimmat hinnat löytyivät Puolasta, Romaniasta ja Bulgariasta.

EU:n kalleimmassa jäsenvaltiossa Irlannissa ruoka-, juoma- ja tupakkakori maksoi keväällä 2003 2,6 kertaa enemmän kuin edullisimmassa Puolassa. Kyprosta lukuunottamatta myös kaikkien muiden uusien EU-maiden hintataso jäi selvästi EU:n keskiarvon alapuolelle. Virossa hintataso oli tämän selvityksen mukaan noin 50 prosenttia Suomen hintatasosta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.