Ruoan hinta putoaa Saksassa

Saksan suurimmissa kauppaketjuissa on maidon, voin ja juuston alennusmyynti kuluttajille alkanut. Puolitoistaprosenttista maitoa myydään edullisimmillaan 49 sentillä litralta. Voin reaalihinta on pienempi kuin koskaan vuoden 1948 jälkeen: neljänneskilon paketin saa kaupasta 59 sentillä.

Maitolitra maksoi maanantaina Helsingin keskustassa sijaitsevassa saksalaisen kauppaketjun Lidlin myymälässä 82 senttiä. Neljänneskilo voita oli hinnaltaan lähes euron.

Maidon, juuston ja munien tukkuhinnat ovat pudonneet Saksassa kymmenen prosenttia vuoden takaisesta. Ruoka- ja siemenviljaa sekä rehua saa nyt tukusta 43 prosenttia halvemmalla kuin vuosi sitten.

Myös energian hinnat ovat pudonneet reippaasti. Öljyn ja hiilen hinnat ovat painuneet 20 prosenttia vuodentakaisesta.

Tukkuhinnat laskivat Saksan tilastokeskuksen mukaan maaliskuussa keskimäärin kahdeksan prosenttia edellisvuoden vastaavasta ajankohdasta. Pudotus oli suurin kahteenkymmeneen vuoteen. Alamäki alkoi viime marraskuussa.

Nopeasti halventuneet raaka-aineiden tukkuhinnat ovat saaneet saksalaiset taloustieteilijät varoittamaan deflaatiosta eli kuluttajahintojen yleisestä putoamisesta. Kuluttajat iloitsevat halpenevista elintarvikkeista mutta panttaavat isoja hankintojaan.

Vaaran merkkejä näkevät muun muassa Saksan hallitukselle talousneuvoja antavaan viiden viisaan ryhmään kuuluva kansantaloustieteen professori Peter Bofinger ja müncheniläisen Ifo-instituutin johtaja Hans-Werner Sinn.

Taloustieteilijät vertaavat tilannetta Yhdysvaltoihin, jossa kuluttajahinnat ovat laskeneet ensimmäisen kerran viiteenkymmeneen vuoteen. Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n pääjohtajan Dominique Strauss-Kahnin mukaan Yhdysvallat saattaa vetää Saksan samaan pyörteeseen.

Kuluttajat kyräilevät

Alaspäin suuntautuva hintakierre supistaa kansantaloutta, koska tuotannon jatkaminen ei lyö leiville tuotantokustannukset alittavilla myyntihinnoilla. Kuluttajat puolestaan kyttäävät ja lykkäävät hankintojaan odottaessaan hintojen putoavan entisestään.

Deflaatio johtaa saksalaistutkijoiden mukaan nopeasti palkanalennuksiin ja työttömyyden kasvuun, mikä heikentää entisestään kansalaisten ostovoimaa. Samalla vähenevät yrittäjien kiinnostus ja mahdollisuudet uusiin investointeihin.

Jatkuvasti laskevien hintojen ja palkkojen seurauksista saatiin Saksassa ja muualla maailmassa kokemuksia 1930-luvulla suuren laman aikana. Velallisten velkaa deflaatio kasvatti, mutta vastaavasti asunnon ja kiinteistön omistajaksi pääsi aikaisempaa pienemmällä panoksella.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat